Verkkouutiset

Vaalimaan tulli ja raja-asema Virolahdella. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Vienti Venäjälle romahti maaliskuussa – tuonnin arvo kasvoi 63 prosenttia

Suomen tavaraviennin arvo Venäjälle laski 42 prosenttia maaliskuussa viime vuoden maaliskuuhun verrattuna.

Tullin tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilaston mukaan Suomen vienti Venäjälle maaliskuussa oli arvoltaan 184,4 miljoonaa euroa. Tavaratuonnin arvo Venäjältä sen sijaan kasvoi 63 prosenttia 1,0 miljardiin euroon tuontihintojen rajun nousun myötä.

Viennissä suurin lasku euromääräisesti (-48,7 euroa ja -64 %) oli luokassa koneet ja mekaaniset laitteet sekä niiden osat, joihin EU on asettanut myös eniten vientipakotteita. Prosentuaalisesti vastaava lasku oli luokassa sähkölaitteet ja niiden osat, joissa on myös merkittävästi EU:n vientipakotteita.

Prosentuaalisesti eniten laski öljytuotteiden viennin arvo, 79 prosenttia. Viennissä kirjattiin laskua lähes kaikkiin muihinkin tavaraluokkiin.

Tuonnissa Venäjältä laski eniten raakaöljy, sen tuonnin arvo väheni 45 prosenttia ja määrä 70 prosenttia. Raakaöljyn tuonti on korvautunut tuonnilla lähinnä Norjasta. Venäjältä tuonnin arvossa muissa tavararyhmissä ei ollut merkittävää laskua vielä maaliskuussa.

Merkittävin tuonnin kasvu oli nikkelissä ja nikkelitavaroissa, joiden arvo nousi 175,2 miljoonaa euroa ja 456 prosenttia viime vuodesta. Toiseksi eniten kasvoi maakaasun tuonnin arvo, 111,8 miljoonaa euroa ja 282 prosenttia. Maakaasun hinnat ovat moninkertaistuneet viime vuoteen verrattuna.

Kolmanneksi eniten kasvoi öljytuotteiden tuonnin arvo, 95,6 miljoonaa euroa ja 180 prosenttia. Tuonnin määrä kasvoi maltillisemmin. Sähköenergian tuonnin arvo nousi maaliskuussa 257 prosenttia, mutta määrä kasvoi vain noin kolmanneksen.

– Maaliskuussa tuonti Venäjältä kasvoi myös tämän vuoden helmikuuhun verrattuna, vaikka raakaöljyn tuonti supistui merkittävästi. Alustavasti tullausjärjestelmien raporttien perusteella huhtikuussa maakaasun tuonti Venäjältä oli 116,4 miljoonaa euroa ja nikkelikiven 126,9 miljoonaa euroa, jotka ovat nykyisellään suurimmat tuontitavarat Venäjältä. Korkeiden hintojen takia huhtikuussakin tuonti Venäjältä oli suurempi kuin viime vuoden huhtikuussa, tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä kertoo tiedotteessa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS