Verkkouutiset

Vuosaaren satama Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Vienti Venäjälle puolittunut, Keski-Aasiaan tuplaantunut

Viennin kasvua selittää Tullin mukaan uusien toimijoiden määrän kasvu, tilastointitapojen erot ja pakotteiden mahdollinen kiertäminen
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulli tiedottaa, että Euroopan Unionin jäsenmaiden vienti Venäjälle oli tammi-helmikuussa enää puolet sotaa edeltäneestä ajasta. Suomen vienti Venäjälle on laskenut EU-maiden keskiarvoa enemmän.

Viime vuoden aikana vienti laski 38 prosenttia, joka on 34 miljardia euroa. Tammi-helmikuussa viennin kokonaismäärä oli 7,2 miljardia euroa, joka on 50 prosenttia vähemmän, kuin vuotta aiemmin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Sen sijaan vienti Keski-Aasiaan on kasvussa. EU-maiden vienti Kazakstaniin nousi viime vuonna 4,9 miljardia euroa, Uzbekistaniin 1,5 miljardia euroa, Georgiaan 1,2 miljardia euroa, Armeniaan 1,1 miljardia euroa ja Kirgisiaan 0,9 miljardia euroa.

Tämän vuoden tammi-helmikuussa EU-maiden viennin kokonaismäärä Keski-Aasiaan oli 3,8 miljardia euroa, joka on 98 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Viime vuoden aikana Suomen kokonaisvienti Keski-Aasiaan kasvoi 0,2 miljardia euroa, eli 104 prosenttia edellisvuodesta. Tämän vuoden tammi-helmikuussa Suomen Keski-Aasian viennin kokonaismäärä taas oli 260 prosenttia korkeampi, kuin vuotta aiemmin.

Tullista kerrotaan, että Suomen Keski-Aasian viennissä on nähtävissä toimijoiden määrän kasvu, tilastointitapojen erot ja pakotteiden mahdollinen kiertäminen.

– Osa Suomen viennin kasvusta Keski-Aasian maihin selittyy sillä, että muihin EU-maihin rekisteröityneiden toimijoiden vientitullaukset Suomessa ovat lisääntyneet. Mukaan on tullut myös uusia toimijoita. Esimerkiksi tammi-helmikuussa 2023 Keski-Aasian maihin vieneistä toimijoista 257 oli muihin EU-maihin rekisteröityneitä yrityksiä joilla ei ollut ollenkaan vientiä Suomesta näihin maihin vuonna 2021. Näiden toimijoiden osuus Keski-Aasian viennin kasvustamme oli karkeasti puolet, tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä sanoo tiedotteessa.

– Vientimme Keski-Aasian maihin on viimeisen vuoden aikana kasvanut poikkeuksellisen paljon. Normaalin viennin kasvun lisäksi osa tästä selittynee viennin ja tuonnin tilastointitapojen eroilla sekä osa mahdollisella pakotteiden kiertämisellä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)