Verkkouutiset

Venäläistä tykistöä Itä-Ukrainassa. Arkistokuva. / JFO

Venäläissotilas: Kaikki tappiot tulevat nyt tykistöstä

Aikanaan Ukrainan puolelta Venäjälle loikannut pataljoonankomentaja manaa venäläisten jäykkää komentojärjestelmää.

Everstiluutnantti Aleksandr Hodakovski oli Ukrainan tiedustelupalvelu SBU:n Alfa-joukkojen upseeri, mutta loikkasi venäläismielisten puolelle heti alkuvuodesta 2014. Hän oli perustamassa niin sanottua ”Donetskin kansantasavaltaa” toimien sen ”turvallisuusministerinä”.

Donetskin sisäisten valtataisteluiden myötä hän lähti Venäjälle vuonna 2018. Nyt Venäjän aloitettua täysimittaisen sodan Ukrainassa on Hodakovski palannut rintamalle johtamaan Venäjän armeijan alaisuudessa vuonna 2014 perustamaansa Vostok-pataljoonaa (”Itäpataljoona”).

Hodakovski valittaa Ukrainan tykistön olevan tehokasta.

– Kahden päivän taisteluissa olen menettänyt viisi kaatuneina ja seitsemän haavoittuneina. Kaatuneiden osalta tämä on enemmän kuin kolmen kuukauden aikana Mariupolissa. Olen tässä suhteessa mitä ”taloudellisin”, joten en ole menettänyt kymmenittäin, mutta tämä ei silti estä minua analysoimasta tämän pienen luvun perusteella nykyisiä tappiota, erityisesti kun etenemisemme on ollut näillä tappioilla vaatimaton, kirjoittaa Hodakovski Telegramissa.

Hodakovski kertoo, ettei hänen pataljoonastaan ”yksikään kaatunut tai haavoittunut tuliaseesta, vaan ainoastaan tykistöstä.”

– Etulinjajoukkojemme tykistö omaa säännönmukaisesti lyhyen kantaman ja sijaitsee vaikutusalueella. Vihollinen reagoi ammuttuamme neljä tai kuusi laukausta, joiden jälkeen ”vastaus” tulee välittömästi. Tämä tarkoittaa heidän [ukrainalaisten] tykistötiedustelunsa toimivan tehokkaasti.

Hodakovski harmittelee venäläisten joustamattoman komentoketjun estävän nopean tulenkäytön.

– Pidemmän kantaman tykistö on vaikutusalueen ulkopuolella ja se on ainoastaan ylemmän komentajan käytettävissä. Siihen yhteyden saaminen vie puoli tuntia, kun taas vihollisen vastaava tykistö reagoi vain muutamassa minuutissa – miksi?

Hän arvelee eron johtuvan armeijan rakenteesta ja erilaisesta ajattelutavasta.

– Ukraina soveltaa nyt aktiivisesti Naton ajattelutapaa, joka antaa jokaiselle kersantille mahdollisuuden toimia itsenäisesti. Hän saa tarvittavat välineet ongelman ratkaisemiseksi. Mutta meidän järjestelmämme ei tätä mahdollista: täytyy käydä läpi koko komentoketju hyväksymisineen ennen kuin ylempänä oleva komentaja päättää tarjota tarvittavat välineet.

Hodakovski mainitsee myös ongelman, etteivät ylemmän päällystön ja kenttäjohdon tavoitteet täsmää.

– Toimet ovat asetettujen tavoitteiden mukaisia, mutta ylemmän komentajan laatimat tavoitteet siitä, missä tarvitaan suurempia panostuksia, eivät täsmää rintamalohkon suunnitelmiin. Tämä tarkoittaa, että joukot joutuvat odottamaan ja samalla aikaa vihollinen jatkaa toimintaansa ja tuottaa meille tappioita. Näin meidän hyökkäyksemme tyrehtyvät ja lopulta puolustukset murtuvat.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)