Verkkouutiset

Tuhottu venäläistankki Mala Roganissa Harkovan lähellä. LEHTIKUVA / AFP Sergey Bobok

Venäläisen äidin rankka tilitys: Pojat lähetettiin Ukrainaan kolmen kuukauden koulutuksella

Varusmiehet sotivat Ukrainassa presidentti Vladimir Putinin lupauksista huolimatta.

Kahden venäläisen varusmiehen äiti kertoo BBC:n Venäjän kirjeenvaihtaja Steve Rosenbergin julkaisemalla videolla (alla), kuinka hänen vasta kolme kuukautta varusmiehinä palvelleet poikansa lähetettiin Ukrainaan.

Marinan nimellä esiintyvä äiti ei näytä kasvojaan ja hänen äänensä on muutettu. Virallinen Venäjä ei salli totuuden kertomista sodasta.

Äiti tilittää tunteikkaalla videolla kokemuksistaan. Kreml on luvannut useaan otteeseen, ettei varusmiehiä lähetetä Ukrainaan. Moskova joutui kuitenkin taannoin noloon tilanteeseen, kun puolustusministeriö joutui myöntämään, että sotaan onkin lähetetty varusmiehiä. Puolustusministeriö kertoi asiasta kaiken kukkuraksi pian sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin oli nimenomaisesti vakuuttanut sotilaiden omaisille suunnatussa puheessaan, ettei Ukrainassa ole varusmiehiä. Varusmiesten päätyminen Ukrainaan on pyritty sittemmin maalaamaan vahingoksi ja tästä vastuussa olevia päättäjiä on luvattu rangaista.

Marinan tarina on kuitenkin jälleen yksi osoitus siitä, ettei Moskova näytä pitävän lupauksiaan. Hänen poikansa oli sijoitettu lähelle Ukrainan rajaa ennen sotaa. Poikiin ei saanut enää yhteyttä hyökkäyksen alettua.

– Aika pysähtyi. En pystynyt syömään tai juomaan. Lähetin viestejä saman yksikön muiden varusmiesten äideille. Monet heistä olivat menettäneet yhteyden omiin lapsiinsa.

Marina kertoo hypänneensä autoon ja alkaneensa etsiä poikiaan. Eräs yksikön upseereista vakuutteli hänen mukaansa puhelimessa, että pojat olivat harjoituksissa Venäjällä.

– Vastasin kiertäneeni kaikki harjoitusalueet autolla ja että he eivät ole siellä. Älä valehtele minulle. Hän löi luurin korvaan.

Seuraavaksi äiti etsi poikiaan sotilassairaaloista. Niiden oloja hän kuvailee huonoiksi.

Lopulta armeijasta myönnettiin, että nuoret varusmiehet oli lähetetty Ukrainaan. Poikien kerrottiin ryhtyneen sopimussotilaiksi ja ottavan osaa ”erikoissotilasoperaatioon”. Marinan mukaan heidän luvattiin palaavan kotiin sankareina. Äiti oli tyrmistynyt.

– Kysyin, mistä ihmeestä hän puhui. Ei heillä ollut mitään aikeita allekirjoittaa sopimuksia. He olivat olleet armeijassa vasta kolme kuukautta. He olivat pidelleet asetta vain kerran.

Marina teki asiasta virallisen valituksen, joka meni läpi. Viranomaiset vahvistivat, etteivät hänen poikansa olleet ryhtyneet sopimussotilaiksi. Varusmiehet lähetettiin takaisin Venäjälle.

Äiti kuvailee nuoremman poikansa olleen ”aivan romuna”.

– Palanneet pojat olivat niin laihoja, likaisia ja uupuneita. Heidän vaatteensa olivat riekaleina.

– Poikani sanoi: ”on parempi, että et tiedä, mitä siellä tapahtui”. Minulle merkitystä oli vain sillä, että hän palasi takaisin hengissä.

Marinan tarina muistuttaa monien muiden sotilaiden omaisten kertomuksia. Hän kuvailee poikiensa palanneen ”eri ihmisinä”.

– He valehtelivat minulle. Upseerit valehtelivat, kersantit valehtelivat. Haluaisin uskoa, että presidenttimme – ylipäällikkö – ei yksinkertaisesti ole tietoinen asevoimien sekasorrosta ja kaaoksesta. Haluan kertoa hänelle, ettei kaikki mene niin kuin televisiossa kerrotaan.

LUE MYÖS:
Venäjän mukaan Moskva ei osallistunut sotaan ja merimiehet ”katosivat onnettomuudessa”

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS