Vaikka tulitauosta saataisiin sovittua, Venäjän talouteen liittyvä epävarmuus jatkuu ja sodan vaikutukset näkyvät Venäjän taloudessa pitkään, kirjoittaa Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos (BOFIT) torstaina julkaistussa katsauksessaan.
Venäjän osakemarkkinat ovat kääntyneet nousuun ja ruplan kurssi on vahvistunut viime viikkoina, kun mahdollisesta tulitauosta on käyty keskusteluja. Myös Venäjän kokonaistuotanto kasvoi ennakkotietojen mukaan ripeästi viime vuonna.
Suomen Pankin mukaan talouden epätasapainot alkavat kuitenkin heijastua entistä enemmän Venäjän talouskehitykseen. Tuotannon kasvu hidastui alkuvuonna huomattavasti. Valtion menoja on viime kuukausina jälleen lisätty rajusti, mutta kapasiteettirajoitteiden kiristyessä menoja lisäämällä on entistä vaikeampi saada aikaan kasvua.
– Samalla inflaatio kiihtyy edelleen ja keskuspankin täytyy jatkaa kireää korkopolitiikkaa inflaation hillitsemiseksi. Myös Venäjän ulkomaankaupan kehitys on heikentynyt viime kuukausina ja vaihtotaseen ylijäämä on sulanut, katsauksessa kirjoitetaan.
Rosstatin ennakkoarvion mukaan Venäjän bkt kasvoi 4,1 prosenttia viime vuonna eli kansainvälisiä ennusteita nopeammin. Etenkin investoinnit kasvoivat ennakkotietojen mukaan viime vuonna nopeasti, peräti 10 prosenttia, vaikka yritysten yhteenlaskettu tulos supistui 7 prosenttia.
Tammikuussa tuotannon kasvu kuitenkin hidastui selvästi. Rosstatin mukaan kausitasoitettu ja työpäivien määrän suhteen korjattu teollisuustuotanto väheni 3 prosenttia joulukuuhun verrattuna. Käänne heikompaan suuntaan nähtiin sekä kaivannaisteollisuudessa että jalostusteollisuudessa. Myös sotaan kytkeytyvien jalostusteollisuuden toimialojen nopea kasvu vaikuttaa hiipuneen.
Venäjän keskuspankin tuoreimmat kyselyt yritysten ja kuluttajien odotuksista viittaavat siihen, että talouskehityksen heikkeneminen voi tasaantua lähikuukausina. Tuotanto saattaa saada taas hetkellisesti uutta puhtia valtion menojen voimakkaista lisäyksistä. Kaikissa keskeisissä ennusteissa kuitenkin odotetaan Venäjän bkt:n kasvun hidastuvan tänä vuonna huomattavasti.
Venäjän finanssiministeriön ennakkotietojen mukaan federaatiobudjetin menot kasvoivat tammikuussa peräti 72 prosenttia vuotta aiemmasta eli nopeammin kuin vielä koskaan Venäjän hyökkäyssodan aikana. Tammi-helmikuussakin kasvua kertyi vielä 30 prosenttia. Öljy- ja kaasutulot supistuivat 4 prosenttia.
Tammi-helmikuussa federaatiobudjetin alijäämä paisui 2700 miljardiin ruplaan (noin 29 miljardia euroa), joka on 1,3 prosenttia bkt:sta.
Budjettialijäämien jatkuessa Venäjän öljyrahaston eli Kansallisen hyvinvoinnin rahaston likvidit varat ovat myös huvenneet vauhdilla viime kuukausina. Helmikuun lopussa likvidejä varoja oli rahastossa enää 3400 miljardin ruplan (noin 36 miljardia euroa) arvosta. Helmikuun 2022 lopussa likvidien varojen arvo oli vielä 9700 miljardia ruplaa (noin 103 miljardia euroa).
Venäjän inflaatio on kiihtynyt edelleen viime viikkoina. Helmikuussa kuluttajahinnat nousivat jo yli 10 prosenttia vuotta aiemmasta. Elintarvikkeiden hinnat nousivat muita tavaroita nopeammin, lähes 12 prosenttia vuotta aiemmasta. Alustavat tiedot viittaavat siihen, että hintojen nousuvauhti on kiihtynyt edelleen maaliskuussa.
Venäjän keskuspankki piti helmikuun kokouksessaan avainkoron yhä ennallaan 21 prosentissa, mutta viestitti harkitsevansa koronnostoa seuraavassa kokouksessaan 21. maaliskuuta.