Verkkouutiset

Ukrainan tulituksen jälkiä sillalla Hersonissa. www.twitter.com

Venäjän komentajien väitetään paenneen Hersonista – joukot jäivät rannalle

Hyökkääjän arvioidaan menettävän kykynsä puolustaa Dneprin länsirantaa.

Hersonissa taistelevien venäläisjoukkojen johdon kerrotaan siirtyneen Dneprin yli joen itärannalle. Joukkojen taas sanotaan jääneen länsirannalle. Alueen venäläisjoukkojen on arvioitu saattavan joutua saarroksiin.

Asiasta on kertonut Ukrainan Mykolaivin kuvernööri Vitali Kim. Ukraina on iskenyt useita kertoja Dneprin silloille ja venäläisillä on tiettävästi ollut vaikeuksia huoltaa alueella olevia joukkojaan. Uusien joukkojen saaminen joen yli on vaikeutunut merkittävästi.

St. Andrewsin yliopiston strategian professori Phillips O’Brien huomauttaa Twitterissä, mitä tieto merkitsee, jos se pitää paikkansa.

– Venäjän joukkojen on vaikea pitää hallussaan Dneprin länsirantaa, jos he tietävät komentajiensa paenneen, hän toteaa.

Amerikkalainen ISW-ajatushautomo kertoi lauantaina tilannekatsauksessaan ukrainalaisten iskeneen jälleen Venäjän huoltoyhteyksiin Hersonissa. Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjällä ei ole enää alueella käytössään yhtäkään raskaan kaluston siirtämiseen soveltuvaa siltaa. Venäläiset ovat tiettävästi käyttäneet pientä lauttaa kuljetuksiin.

ISW arvioi, ettei Venäjällä ole tällä hetkellä Hersonissa riittävää huoltokykyä tukea laajoja operaatioita.

– Hyökkäyksen tai edes laajan mittakaavan puolustusoperaatioiden vaatimien ammusten, polttoaineen ja raskaan kaluston kuljettaminen [Dneprin yli] lautoilla tai ilmateitse on epäkäytännöllistä jos ei mahdotonta, arviossa todetaan.

Mikäli Ukraina on tosiaan tuhonnut kaikki kolme keskeistä siltaa käyttökelvottomiksi ja pystyy estämään niiden korjaamisen riittävän kauan, merkitsee se ISW:n mukaan sitä, että Venäjän joukot Dneprin länsirannalla menettävät todennäköisesti kykynsä puolustautua edes rajatuilta Ukrainan vastahyökkäyksiltä.

Hyökkääjän on kerrottu varautuvan Hersonissa kovaan Ukrainan vastahyökkäykseen. Venäläisen Novaja Gazetan mukaan tilanne on herättänyt huolta ja jopa suoranaista paniikkia Kremlissä. Lehden tietojen mukaan presidentti Vladimir Putin on määrännyt henkilökohtaisesti, että kaupungista on pidettävä kiinni. Verkkouutiset kertoo venäläisarvioista lisää tässä jutussa.

 

LUE MYÖS:

Venäjä pelkää vastahyökkäystä, suurin osa joukoista nyt uusissa asemissa
Raketit iskeytyvät videolla taas tärkeälle sillalle Hersonissa – miehittäjän huoltoreittejä katkotaan

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)