Verkkouutiset

Venäläinen sotilas. LEHTIKUVA / AFP Olga Maltseva

Venäjän hyökkäys takkuaa – ”joukkoja kohdellaan kehnosti”

Sotilaiden hyvinvointi on Dara Massicotin mukaan venäläisessä sotilaskulttuurissa yhdentekevä asia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuusi päivää ennen Vladimir Putinin aloittaman hyökkäyssodan alkua pieni joukko Valko-Venäjälle sijoitettuja venäläissotilaita löysi läntiseltä uutissivustolta tiedon, jonka mukaan läntiset tiedustelulähteet arvioivat Venäjän hyökkäävän pian Ukrainaan.

– Yksi sotilaista soitti järkyttyneenä äidilleen, joka sanoi, että kyse oli vain länsimaisesta propagandasta, eikä sotaa tulisi. Hän oli väärässä, yhdysvaltalaisessa Rand-ajatushautomossa työskentelevä Dara Massicot kertoo Foreign Affairs -lehdessä.

Vasta hyökkäyksen aattona venäläiskomentajat paljastivat joukoille, että Ukrainan raja todella ylitetään, ja uhkasivat rangaista karkuruudesta niitä, jotka kieltäytyisivät tottelemasta.

– Korkeatasoisesta sotakalustosta ja monista näennäisistä vahvuuksistaan huolimatta Venäjä on kompastellut Ukrainassa strategisesti, operatiivisesti ja taktisesti. Syynä ovat olleet virheelliset oletukset, epärealistiset aikataulut ja epätarkoituksenmukaiset tavoitteet. Se on kärsinyt riittämättömistä täydennyksistä, huonosta logistiikasta ja riittämättömästä joukkojen suojauksesta, Massicot toteaa.

Ongelmana on hänen mukaansa myös kehno johtaminen, joka kulminoituu välinpitämättömyyteen sotilaiden hengestä ja hyvinvoinnista. Ukrainassa taistelevilla joukoilla on vaikeuksia kaatuneiden evakuoinnissa. Tappioita pyritään peittelemään eikä omaisten huoliin kiinnitetä huomiota. Samaan aikaan, kun sotatarvikkeisiin panostetaan miljardeja, haavoittuneita laiminlyödään ja henkistä traumatisoitumista pidetään toisarvoisena kysymyksenä.

Piittaamattomuus on juurtunut syvälle

Se, että Venäjän armeija kohtelee sotilaitaan ja heidän perheitään huonosti, ei ole Massicotin mukaan millään tavoin uusi ilmiö.

– Neuvostoliiton käymän Afganistanin sodan aikana monille varusmiehille ei ilmoitettu etukäteen, että heidät lähetettäisiin taisteluun. Kun he kuolivat tai katosivat, viranomaiset kohtelivat surevia vanhempia, erityisesti äitejä, tylysti ja välinpitämättömästi, hän sanoo.

– 1990-luvulla Venäjän armeija lähetti valmistautumattomia varusmiehiä uuvuttavaan kaupunkisotaan Tšetšeniaan Groznyin kaltaisiin kaupunkeihin. Monet heistä kuolivat, haavoittuivat tai jäivät vangiksi. Sotilaiden äidit, jotka halusivat varmistaa vangittujen lastensa vapauttamisen, pyysivät usein apua komentajilta, mutta heistä ei piitattu. Monet äidit matkustivat suoraan Tšetšeniaan etsimään poikiaan ja järjestivät toisinaan vankienvaihtoja suoraan tšetšeeniryhmien kanssa, hän toteaa.

Esimiesten välinpitämättömyys Ukrainaan lähetettyjä sotilaita kohtaan ei ole Massicotin mukaan heikentänyt vain heidän suorituskykyään, vaan myös moraaliaan ja taistelutahtoaan. On pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että upseerit varastavat omaisten lähettämien pakettien sisällön, päivärahat jätetään maksamatta ja kaatuneiden ruumiit jätetään heitteille. Ei siis ole ihme, että osa venäläisjoukoista on irrottautunut taisteluista ja hylännyt runsaasti täysin modernia ja käyttökelpoista kalustoa ukrainalaisille pelloille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)