Verkkouutiset

Venäjän aluksia Nord Streamin räjähdyspaikoilla juuri ennen iskuja – Tanskan partiovene kuvasi

Alueella kerrotaan liikkuneen pienoissukellusveneellä varustettuja Venäjän aluksia.
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.
Extra

Tanskalainen partiovene otti 112 kuvaa Venäjän aluksista Itämeren Nord Stream -kaasuputkien räjähdyspaikkojen lähellä vain neljä päivää ennen putket katkaisseita iskuja.

Asia ilmenee Tanskan puolustusvoimien vastauksesta päivälehti Informationin tekemään tietopyyntöön. Kuvia ei luovutettu, koska niiden katsotaan kuuluvan ei-julkisen tiedustelutiedon piiriin.

Tanskalaislehden paljastus tukee aiempia tietoja epäilyttävien venäläisalusten liikkeistä ainakin yhdellä tulevista räjähdyspaikoista.

Saksalainen t-online kertoi kolme viikkoa sitten kuvat ottaneen partioaluksen liikkeistä laajassa artikkelissa, jonka mukaan alueella oli pyörinyt pienoissukellusveneellä varustettuja venäläislaivoja. Reportaasin mukaan Diana-luokan partioalus Nymfen lähti äkisti Rödbyn satamasta hieman ennen kahdeksaa syyskuun 21 päivän iltana. Se saapui Bornholmin edustalle seuraavana aamuna. Pian paikalla oli myös ruotsalaisia laivoja ja Ruotsin ilmavoimien valvontakone.

Tanskalainen Diana-luokan partioalus. DanNav/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Jutussa kerrotaan yhden ruotsalaisista laivoista lähteneen sitten kohti Kaliningradia. Tämä on vahvistettu aiemmassa ruotsalaisuutisoinnissa.

Verkkouutiset kertoi tässä jutussa, kuinka Ruotsin sotalaiva kiersi räjähdyksiä edeltäneenä viikonloppuna Nord Streamin tulevilla räjähdyspaikoilla ja ajoi sitten vauhdilla aivan Venäjän Kaliningradin edustalle. Aluksen on epäilty seuranneen epäilyttäviä venäläisiä laivoja. Ruotsin merivoimat on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Ruotsalainen sota-alus kävi putkien vuotopaikoilla ennen räjähdyksiä ja lähti sitten Kaliningradin edustalle ilman transponderia (katkoviiva). Verkkouutiset/Marine Traffic

Saksalaismedian lähteiden mukaan räjähdyspaikoilla liikkui täydessä hiljaisuudessa joukko Venäjän aluksia, jotka operoivat niiden sijainnin ilmoittavat AIS-transponderit sammutettuina. Alukset oli jutun mukaan lähetetty Itämerelle osana Venäjän Itämeren laivaston harjoituksia, jotka aloitettiin viikko ennen räjähdyksiä. Harjoituksiin otti osaa myös joukko Kaliningradin Baltijskista toimivia Venäjän merijalkaväen taistelusukeltajia. Yksikkö on erikoistunut muun muassa vedenalaiseen sabotaasiin, miinanraivaukseen ja vastaaviin operaatioihin.

T-onlinen jutussa tyrmätään myös erikoinen vaihtoehtoinen teoria, jossa putket olisi räjäytetty vuokratulta purjeveneeltä suoritetussa operaatiossa. Etenkin saksalaisissa ja amerikkalaisissa medioissa on uutisoitu laajasti ukrainalaistahoihin väitetysti kytkeytyvästä veneoperaatiosta. Asiantuntijat ovat kuitenkin pitäneet tällaista käytännössä mahdottomana. Operaation vaatimat resurssit, useat räjäytyspaikat ja jo iskuissa käytetty räjähdemäärä sulkevat pois pienen purjeveneeltä operoineen ryhmän.

Räjähdyksessä vaurioitunut Nord Stream -kaasuputki. / Trond Larsen / Expressen / Blue Eye Robotics / TT

Putkien räjäytykset vaativat arvioiden mukaan vähintään useita satoja kiloja sotilastason räjähteitä ja todennäköisesti ainakin miehittämättömien pienoissukellusveneiden käyttöä. Tämä tukee aiempia virallisia lausuntoja siitä, että kyseessä oli lähes varmasti valtiollisen tason toimija. Asiantuntijapiireissä purjeveneteorialle on lähinnä naureskeltu. Samaa on kerrottu Verkkouutisille useaan otteeseen suomalaisista viranomais- ja asiantuntijalähteistä.

Ruotsalaisten ja tanskalaisten viranomaisten kerrotaankin kokevan tällä hetkellä painetta torpata Saksassa edelleen tutkinnassa oleva purjevenetarina.

LUE MYÖS:
Venäjä tiedustelee Itämeren kaapeleita – Pekka Toveri: Tätä on tehty vuosikausia
Venäläisiä kalastusaluksia epäillään vakoilusta pohjoismaisilla vesillä

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)