Verkkouutiset

Venäjän Su-25-maataistelukoneita Ukrainassa. / Zvezda

Venäjällä raivo: Miksei Ukrainan ilmatorjuntaa tuhottu?

Hyökkääjän ilmavoimien arvioidaan toimivan tehottomasti, mutta kärsivän silti vakavia tappioita.

Venäjän ilmavoimien kerrotaan kärsineen viime päivinä raskaita tappioita Ukrainan rintamalla.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan hyökkääjä menetti viikonvaihteessa yhden Su-25-maataistelukoneen, kaksi Su-30-hävittäjää ja yhden Su-34-hävittäjäpommittajan vain vuorokauden kuluessa. Myös yksi helikopteri tuhoutui. Tappioita on pidetty merkittävinä, sillä Venäjän sotateollisuus ei pysty korvaamaan tuhoutuneita lentokoneita pakotteiden aiheuttaman komponenttipulan vuoksi.

Tutkija Guy Plopskyn mukaan hyökkääjän ilmavoimien heikon suorituskyvyn taustalla on se, ettei Venäjä ole pystynyt tuhoamaan Ukrainan ilmatorjuntajärjestelmiä. Matalat lentokorkeudet ovat tuoneet venäläiskoneet myös olalta ammuttavien ohjusten ja ilmatorjuntatykkien ulottuville. Esimerkiksi saksalaisten Gepard-ilmatorjuntavaunujen on kerrottu toimineen tehokkaasti Ukrainassa.

Venäläiset sotilasalan bloggaajat ovat hämmästelleet tilannetta viime päivinä sadoille tuhansille seuraajilleen. Sotaa seuraava Rybar-kanava sanoo asian herättävän ”äärimmäisen epämiellyttävän” havainnon siitä, että maan ilmavoimat pystyy hyökkäämään Ukrainan kohteita vastaan vain rintamalinjan tuntumassa.

Kauempana kulkevien ajoneuvokolonnien pommittaminen voisi vaikeuttaa joukkojensiirtoja ja huoltoa. Tappioita yritetään vähentää lentämällä lähellä puurajaa, jotta vastapuolen tutkat eivät havaitse kohteita. Esimerkiksi Su-25-maataistelukoneet joutuvat usein ampumaan rakettinsa summittaisesti kohteen suuntaan ja kääntymään takaisin ohjusten välttämiseksi.

– Ja tiedättekö, mikä on kaikista surullisin asia? Erikoisoperaation alussa Venäjän asevoimat yritti järjestelmällisesti tuhota Ukrainan ilmapuolustusta, mutta jostakin tuntemattomasta syystä tämä työ lopetettiin kokonaan, Rybar-kanava kirjoittaa.

Maan ilmavoimat otti helmi–maaliskuussa kohteekseen Kiovan ympärille sijoitetut ilmapuolustusvyöhykkeet. Tuolloin käytössä oli A-50U-tutkakoneita, elektronisen sodankäynnin Il-22PP-koneita ja Kh-31P-tutkaohjuksilla varustettuja Su-35S-hävittäjiä.

Ilmatorjuntaa vastaan iskettiin lisäksi tykistöllä ja Iskander-ohjuksilla. Rybarin mukaan toiminta ”yksinkertaisesti unohtui” Kiovan alueelta vetäytymisen jälkeen, eikä sitä ole sen jälkeen jatkettu.

Venäläinen bloggaaja syyttää tilanteesta maan asevoimien johtoa ja kehottaa aloittamaan hyökkäykset ilmatorjuntaa vastaan uudelleen Iranin toimittamien lennokkien avulla.

– Jos nykyinen kehitys jatkuu, niin VKS [Venäjän ilmavoimat] ei tule ainoastaan toimimaan puolitehoisesti, vaan myös menettämään moderneja lentokoneita. Niiden varasto on äärimmäisen rajoitettu tuotannollisista syistä, Rybar toteaa.

LUE MYÖS:
Mihin Venäjän ilmavoimat katosi? (VU 15.9.2022)

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS