Verkkouutiset

Värväystoimisto poltettiin Volgogradissa. www.twitter.com/Mash

Venäjällä kuohuu: Mies sytytti itsensä palamaan, jottei joutuisi Ukrainaan

Pitkän linjan kirjeenvaihtaja kuvailee jännitteiden olevan kiehumispisteessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin päätös aloittaa liikekannallepano on johtanut Venäjällä paikoin koviin levottomuuksiin ja vastarintaan.

– En ole koskaan nähnyt mitään tällaista, mitä Venäjällä nyt tapahtuu. Tämä tuntuu todelliselta yhteiskunnalliselta kiehumispisteeltä, pitkän linjan Venäjän-kirjeenvaihtaja, Financial Timesin Moskovan toimituksen päällikkö Max Seddon toteaa Twitterissä.

Hän on koonnut ketjuunsa joitakin aivan viime päivinä tapahtuneita levottomuuksia.

Esimerkiksi Rjazanissa mies sytytti itsensä tuleen rautatieaseman edustalla. Miehen kerrotaan huutaneen, ettei hän halua lähteä taistelemaan Ukrainaan. Irkutskin Ust-Ilimskin kaupungissa taas ammuttiin paikallisen värväyslautakunnan päällikköä. Ampujan kerrotaan olevan 25-vuotias mies, joka meni tolaltaan, kun hänen paras ystävänsä värvättiin sotaan. Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä. Uhrin kerrottiin selvinneen, mutta olevan kriittisessä tilassa sairaalassa.

Lukuisia värväystoimistoja on myös poltettu ympäri Venäjää. Joidenkin tietojen mukaan tällaisilla iskuilla voi olla myös käytännön merkitystä. Paikallisviranomaiset luottavat usein papereihin ja arkistojen tuhoaminen saattaa vaikeuttaa värväystä. Alta löytyvä video on kuvattu Volgogradissa. Siinä näkyy värväystoimistoon tehty polttopulloisku.

Protestit näyttävät myös paikoin laajenevan. Esimerkiksi Dagestanin alueella kaduilla on nähty laajoja kansanjoukkoja. Poliisi yritti viikonloppuna hajottaa siellä valtatien tukkineen kansanjoukon tulittamalla ilmaan. Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt myös muita videoita kiihkeistä mielenilmauksista.

Liikekannallepanon oletetaan lisäävän merkittävästi jännitteitä erityisesti Dagestanin kaltaisilla alueilla, joilla Venäjän keskushallinnon arvostus on matalaa ja joilla on jo valmiiksi pitkä historia separatistisesta liikehdinnästä. Tilannetta hankaloittaa Kremlin kannalta entisestään se, että värväys näyttää kohdistuvan varsin epäsuhtaisesti etnisten vähemmistöjen asuttamille alueille. Mediatietojen perusteella monilla alueilla tiedetään kokonaisia kyliä, joissa jokaiselle asepalvelusikäiselle on lähetetty määräys astua palvelukseen.

LUE MYÖS:
Sotaprotesti sulki valtatien Venäjällä, poliisi tulittaa videolla ilmaan

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS