Verkkouutiset

Hallituksen kokous Säätytalolla. Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

”Velkaralli jatkuu ja vain kiihtyy”

Vuoden 2023 alijäämä on noin kahdeksan miljardia euroa, jos mukaan lasketaan tammikuun sote-menot.

Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi. Sosiaalisessa mediassa on käyty tiivistä keskustelua budjettiehdotuksen luvuista.

Asiantuntijat ovat huomauttaneet, että mittavaa alijäämälukemaa on kaunisteltu aikaistamalla hyvinvointialueiden vuoden 2023 ensimmäistä 1,9 miljardin euron maksuerää joulukuulle. Tällä tavalla on saatu vaikutelma siitä, että alijäämä pienenisi selkeästi vuonna 2023 verrattuna edelliseen vuoteen.

Asian ovat nostaneet esille muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) pääekonomisti Penna Urrila ja Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

– 1,9 miljardia euroa ensi vuoden sote-rahoitusta onkin aikaistettu vuoden 2022 joulukuulle. Tulkitsenko oikein, että velkaantuminen ei aidosti juuri vähenekään? Urrila kysyy.

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mikä Niemelän mukaan alijäämä olisi seitsemän miljardia euroa vuonna 2022 ja 8,2 miljardia euroa vuonna 2023, jos hyvinvointialueiden vuoden 2023 ensimmäistä maksupostia ei laitettaisi eteenpäin kuluvan vuoden joulukuussa.

– Velkaralli jatkuu ja vain kiihtyy. Käänne parempaan tarvitaan, EK:n johtaja Sami Pakarinen kommentoi asiaa.

LUE MYÖS:

Budjettiesitys: Alijäämä 6,3 miljardia – korkomenot lähes kaksinkertaistuvat

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS