Verkkouutiset

Yhdysvalloissa on kannettu huolta, että Venäjän satelliitintorjunta-ase voisi lamauttaa osan avaruudessa olevista toiminnoista. Lähde: PEXELS

Varoitus Venäjän avaruusaseesta: Isku olisi valtava

Yhdysvaltain viranomaiset ovat ilmaisseet huolensa, että Venäjän satelliitintorjunta-ase voisi lamauttaa osan avaruudessa olevista toiminnoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain korkeat virkamiehet ovat jakaneet julkisesti huolensa siitä, että Venäjän satelliitintorjunta-ase voisi tehdä Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle tärkeitä avaruuden osia käyttökelvottomiksi jopa vuodeksi, kirjoittaa avaruusturvallisuuden asiantuntija, CSIS-ajatuspajan tutkija Clayton Swope uutiskanava CNN:lla julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Yhdysvallat työskentelee kansainvälisten kumppaneiden kanssa estääkseen Venäjää kehittämästä satelliitintorjunta-asetta. Swopen mukaan Yhdysvaltain on valmistauduttava siihen, että Venäjä voi käyttää asetta, joka jättää Yhdysvaltain armeijan ilman pääsyä johonkin sen avaruudessa olevaan kapasiteettiin. Tällainen menetys olisi tuhoisa Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle ja laajemmin toimeentulolle.

Esimerkiksi Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Mike Turner viittasi tähän uuteen kansalliseen turvallisuusuhkaan jo helmikuussa. Valkoinen talo on myös vahvistanut uhan mutta huomauttanut, että satelliitintorjunta-asetta ei ole käytetty, eikä se ole aiheuttanut välitöntä uhkaa.

Yhdysvaltain sotilasoperaatioiden onnistuminen edellyttää pääsyä avaruuden toimintaympäristöön, jolloin satelliitit suorittavat osan kriittisistä toiminnoista, kuten navigoinnin, ohjusvaroitukset ja viestinnän.

Edellisen kerran armeija joutui taistelemaan ilman satelliittiviestintää Korean sodassa. Ensimmäiset viestintäsatelliitit laukaistiin 1960-luvulla Vietnamin sodan aikakaudella. GPS otettiin käyttöön 1970-luvulla.

GPS tarjoaa paikannus- ja sijaintitietoja lukuisille puhelimien sovelluksille. Sähkölaitokset, viestintäverkot ja rahoituslaitokset luottavat kaikki GPS:stä johdettuun tarkkaan ajoitukseen.

Lisäksi kaupallinen lentoliikenne on yhä enemmän riippuvainen GPS:stä. Lentoyhtiö Finnair keskeytti huhtikuun lopulla lennot Viron Tarttoon kuukaudeksi Venäjältä tuleviksi epäiltyjen GPS-häiriöiden vuoksi. Internet-yhteys ja yhteydet etäyhteisöille, lentokoneille, merellä oleville laivoille ja ensiapuhenkilöille ovat myös riippuvaisia ​​satelliiteista.

YK hyväksyi joulukuussa 2022 Yhdysvaltojen johtaman päätöslauselman, jossa tuetaan satelliitteja tuhoavien aseiden testauskieltoa.

Venäjä käytti veto-oikeutta ja Kiina pidättäytyi äänestämästä huhtikuussa Yhdysvaltojen ja Japanin tukemaa YK:n päätöslauselmaa, jossa kielletään ydinaseet avaruudessa. Tämä voi Swopen mukaan viitata siihen, että Venäjä ja Kiina harkitsevat tällaista kyvykkyyttä.

Asiantuntija muistuttaa, että ydinaseiden käyttö ja sijoittaminen avaruuteen on kielletty vuoden 1967 avaruuden yleissopimuksella, jonka on allekirjoittanut yli 130 maata, mukaan lukien Venäjä ja Kiina.

Swopen mukaan Yhdysvaltain armeijan ja poliittisten päättäjien on riskin torjumiseksi tarkasteltava uudelleen avaruudessa toimimisen perusteita ja arvioitava pahimpia skenaarioita.

Asiantuntija huomauttaa, että Yhdysvaltain vuodelle 2025 ehdotettu puolustusbudjetti ei riitä vastaamaan avaruusuhkien torjumisen ja avaruusjärjestelmien suojelemisen tarpeen laajuuteen ja kiireellisyyteen.

– Tarvitsemme kahdenlaisia ponnisteluja varautuaksemme pahimpaan: on tuplattava ponnistelut suojella ja ylläpitää pääsyä avaruuteen vihamielisessä toimintaympäristössä sekä miettiä, kuinka operoidaan ilman avaruutta, Swope kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)