Verkkouutiset

Peltoa Söderfjärdenissa Sundomissa Vaasassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Varoitus maatilojen kustannuksista KL:ssä: Sähkö ei ainoa ongelma

Rahoituksen kallistuminen uhkaa maatalousyrittäjiä.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin toteaa Kauppalehden Aamiainen Jari Korkin kanssa –videohaastattelussa, ettei energian kasvanut hinta ole ainoa maatiloja uhkaava ongelma.

– Taustalla on vuoden 2021 kuiva kesä ja kannattavuuskriisi, sitten rehun ja polttoaineen hinta alkoi nousta ja lannoitteet lähtivät suorastaan räjähdysmäiseen nousuun. Sähkö on tällä hetkellä arvaamattomin, mutta ei ainoa ongelma. Myös rahoituksen saamisessa ja hinnassa on vaaransa, Wallin sanoo.

Wallinin mukaan hallituksen budjettiriihessä sopima tukipaketti on suunnattu eritoten kuluttajille, eikä se juuri hyödytä maatiloja.

– Esimerkiksi sähkön arvonlisäveron alennus ei hyödytä maatalousyrittäjiä lainkaan, koska se on pelkkä läpilaskutuserä. Budjettiriihen ainoa päätös oli, että maatilojen asiaan palataan. Siihen meidän on nyt luottaminen, Wallin sanoo.

MTK:lla on tilojen tukemiseen kaksi konkreettista ehdotusta, joita Wallin kuvaa helposti toteutettaviksi.

– Tänä vuonna käytössä olevia energiaveron palautusta ja tuotantokiinteistöjen verottomuutta pitäisi jatkaa. Niiden arvo olisi 60 miljoonaa euroa, hän sanoo.

– Kustannustuki pitäisi kohdistaa niille, joiden kulut nousevat. Kulutus on tietysti helppo laskea, mutta miten tuki pitäisi kohdentaa? Ainakin kotieläintuotannossa ja lasinalaisviljelyssä sähköt on pakko pitää päällä. Se on myös eläinten hyvinvointikysymys, ei esimerkiksi broileritilalta voi katkaista sähköjä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS