Verkkouutiset

Historiallisen kerhon jäsenet toisen maailmansodan aikaisissa univormuissa Moskovan Punaisella torilla. AFP / LEHTIKUVA / JURI KADOBNOV

Varoitus Kremlin rauhanaloitteista – ”vaarallisia oletuksia Venäjästä”

Venäjällä on kanadalaisprofessorin mukaan tapana syödä sanansa ensimmäisen tilaisuuden tullen.

Venäjä on kanadalaisprofessori Dennis Soltysin mukaan häviämässä sotansa Ukrainaa vastaan, vaatii nyt neuvotteluja ja väittää Ukrainan asenteen olevan esteenä etenemiselle kohti rauhaa.

Vaikka Vladimir Putinin hallinnon ilmaisema neuvotteluhalukkuus saattaa vaikuttaa myönteiseltä signaalilta, läntisten päättäjien ei pidä langeta Venäjän sumutukseen, vaan ymmärtää sen hakevan pikemminkin hengähdystaukoa kuin todellista rauhaa, Soltys varoittaa Atlantic Councilin artikkelissa.

Venäjän armeijan taistelukentällä kokemista takaiskuista huolimatta Putin uskoo Soltysin mukaan edelleen voivansa saavuttaa hyökkäyksen sotilaalliset tavoitteet, jos hänen armeijansa saa ensin riittävästi aikaa ryhmittyä ja varustautua uudelleen.

– Venäjän halukkuus neuvotteluihin on saanut osakseen paljon kansainvälistä huomiota ja johtanut vilkkaaseen keskusteluun diplomaattisen läpimurron toivottavuudesta. Monet niistä, jotka nyt
kannattavat paluuta neuvottelupöytään, näyttävät perustavan ajatuksensa vääriin ja vaarallisiin oletuksiin nyky-Venäjästä, hän toteaa.

Vain ratkaiseva tappio riittää

Räikein virhe olisi Soltysin mielestä kuvitella, että tulitauko toisi rauhan ja vakauden.

– Moskovalla on pitkä historia siitä, kuinka se on jättänyt huomiotta kaikki sopimukset heti, kun sille sattuu sopimaan, eikä sillä ole neuvotteluosapuolena minkäänlaista uskottavuutta. Venäjän televisiossa näkyvästi esiintyvät asiantuntijatkin kertovat avoimesti, että neuvottelut olisivat vain juoni, jonka varjolla ryhmittäydyttäisiin uudelleen ja jatkettaisiin sotaa suotuisammissa olosuhteissa, Soltys sanoo.

– Putinin Venäjä on tsaarien ja Neuvostoliiton ajan edeltäjiensä tavoin edelleen syvästi autoritaarinen valtio, jonka vankan perustan muodostavat miljoonat byrokraatit, järjestyskoneiston edustajat ja sotilaat. Niin kauan kuin tämä ydin säilyy ehjänä, Putinilla ei ole paljonkaan pelättävää.

Sisäisiä kapinoita ei synny, vaikka hän lähettäisi heikosti koulutettuja alokkaita aalto toisensa jälkeen Ukrainaan kuolemaan, Soltys toteaa.

Nöyryyttävistä tappioista ja perääntymisistä huolimatta Venäjän hyökkäys ei ole hänen mukaansa vielä läheskään ohi, vaan Venäjän armeija miehittää yhä lähes 20 prosenttia Ukrainasta.

– Ei liene syytä uskoa, että Kremlin rauhanpyrkimykset olisivat vilpittömiä. Läntisten poliitikkojen ja kommentaattoreiden on varottava otaksumasta Venäjän olevan niin huonossa kunnossa, että se olisi valmis niihin syviin myönnytyksiin, joita oikeudenmukainen ja kestävä rauha edellyttäisi, Soltys korostaa.

– Ukrainalaiset ovat vakaasti sitä mieltä, että kestävä ratkaisu on mahdollinen vasta Venäjän kärsittyä ratkaisevan tappion. Kaikki muu tarkoittaisi ennenaikaista rauhaa, joka johtaisi uuteen sotaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS