Verkkouutiset

Kauppoja tehtiin vanhoista omakotitaloista viime vuonna 18 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Vanhojen omakotitalojen kauppa putosi lähes viidenneksen viime vuonna

Tilastokeskuksen mukaan vuonna vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat 7,6 prosenttia koko maassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kauppoja tehtiin vanhoista omakotitaloista viime vuonna 18 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Omakotitalotonttien hinnat laskivat kuusi ja kauppa väheni 35 prosenttia viime vuoden aikana.

Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin yhteensä noin 11 700 vuonna 2023. Kauppamäärä oli pääkaupunkiseudulla noin 480, joka on 28 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Kaupankäynti hiljeni muualla maassa 18 prosenttia.

Viime vuonna myydyn vanhan omakotitalon keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 3 519 euroa ja muualla maassa 1 462 euroa. Yli 100 000 asukkaan kunnissa keskimääräinen neliöhinta oli 2 386 euroa ja alle 20 000 asukkaan kunnissa 1 236 euroa.

Suurissa kaupungeissa myytiin vuonna 2023 keskimäärin suurempia omakotitaloja kuin muualla maassa. Vanhan omakotitalon keskipinta-ala oli pääkaupunkiseudulla 131 neliömetriä ja muualla maassa 117 neliömetriä.

Tonttikauppa vähentyi talokauppaakin voimakkaammin

Omakotitalotonttien hinnat laskivat viime vuonna 7,4 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja 5,5 prosenttia muualla maassa. Tonttien hinnat kohosivat vain pääkaupunkiseudun kehyskunnissa ja Pohjois-Suomessa vuoden takaisesta.

Omakotitalotonttien kauppoja tehtiin hieman yli 2 000 vuonna 2023. Tonttikaupat vähenivät koko maassa 35 prosenttia edellisvuodesta.

Kauppa hiipui etenkin pääkaupunkiseudulla sekä keskikokoisissa, 20 000–100 000 asukkaan kunnissa, joissa kauppaa tehtiin 42 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Omakotitalotonttien keskimääräinen neliöhinta oli viime vuonna pääkaupunkiseudulla 191 euroa kun taas muualla Suomessa 18 euroa. Yli 100 000 asukkaan kunnissa tontin neliöhinta oli keskimäärin 61 euroa.

Vuonna 2023 myydyn omakotitalotontin keskipinta-ala oli pääkaupunkiseudulla noin 1 700 neliömetriä. Muualla maassa tonttikoot olivat lähes kaksinkertaisia, noin 3 000 neliömetriä. Suurimmat keskipinta-alat olivat Itä- ja Pohjois-Suomessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)