Verkkouutiset

Hylätty Venäjän T-62-panssarivaunu Ukrainan eteläosissa. / LEHTIKUVA / AFP / DIMITAR DILKOFF

Valtionmedian väite T-62-tankkien ylivoimasta tyrmättiin myös Venäjällä

Maan asevoimien väitetään valehdelleen uusien panssarivaunumallien kehitystyöstä.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti julkaisi torstaina uutisen, jossa väitettiin venäläisten T-62M-panssarivaunujen päihittävän suorituskyvyllään länsimaisen sotilaskaluston.

Artikkelissa viitattiin amerikkalaisen Military Watch -lehden huomioon, jossa modernisoidun mallin kerrottiin olevan varustettu lämpökameralla. Lehden mukaan tämä voisi antaa vaunumallille paremman havainnointikyvyn verrattuna Ukrainan käyttämiin panssarivaunuihin. Britannian toimittamien Challenger-panssarivaunujen optiikka arvioidaan artikkelissa vanhemmaksi.

Ensimmäiset T-55-panssarivaunuihin pohjautuvat T-62-vaunut otettiin käyttöön jo vuonna 1961. Venäjä siirsi vanhan vaunumallin varastoon jo yli vuosikymmen sitten. Niitä toimitettiin myöhemmin Syyriaan ja Itä-Ukrainan kapinallisille. T-62-vaunut ovat yksinkertaisempia ja vaativat vähemmän huoltoa kuin T-72, minkä vuoksi niiden katsotaan soveltuvan paremmin miliisijoukkojen käyttöön.

Venäjän asevoimien kerrottiin siirtäneen Ukrainan rintamalle vanhoja T-62-vaunuja jo viime keväänä kovien tappioiden seurauksena. Asiantuntijoiden mukaan niiden ampumatarvikkeiden läpäisykyky on heikkoa verrattuna T-72- ja T-80-kalustoon. Valtaosa näistä vaunuista on ollut vanhoja T-62:ia eikä modernisoituja T-62M-malleja.

Sotaa seuraavat venäläiset bloggaajat ovat tyrmänneet arviot T-62M:n ylivertaisuudesta länsikalustoon verrattuna. Eräs Telegram-kanava arvostelee voimakkaasti RIA Novostin artikkelia ja kysyy, aiotaanko valtionmediassa seuraavaksi hehkuttaa toisen maailmansodan aikaisia T-34-panssarivaunuja.

– Miten hitossa 60 vuotta vanha voi olla suorituskyvyltään parempi kuin länsimainen ajoneuvo, joka on ylivoimaisesti modernimpi ja parempi, nimimerkki ”13.” kysyy.

Hän ihmettelee, missä ovat kaikki Venäjän asevoimien mainostamat modernit panssarivaunut ja muut aseet.

– Niitä ei ole. Tässä on Kolpak-20-teräskypärä vuodelta 1940 ja tässä kasa romumetallia, jota kutsutaan T-62:ksi. Antaa poliitikkojen laittaa lapsensa näihin ”moderneihin tankkeihin” ja lähettää heidät taisteluun. Häpeällistä, kirjoittaja toteaa.

– 30 vuoden ajan he ovat pilanneet puolustusteollisuuden, valehdelleet uusista varusteista ja aseista, ylpeilleet Armata-panssarivaunuista paraateissa. Tämän seurauksena me taistelemme Neuvostoliitolta perityillä aseilla, ja ilman niitä käytettävissä ei olisi mitään aseita, venäläisbloggaaja jatkaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS