Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kiistää, että hallituksen miljardisäästöt sote-sektorille johtaisivat lähipalveluiden alasajoon, kuten tuore välikysymys antaa ymmärtää.
Keskustan ja Liike Nytin välikysymys esitetään tänään tiistaina eduskunnan täysistunnossa. Sen mukaan ” (Petteri) Orpon hallituksen linja – isot leikkaukset sote-palveluihin” – pakottavat hyvinvointialueet käytännössä karsimaan ja keskittämään lähipalveluja. Hallituksen pyrkimys on hillitä sote-palvelujen kustannusten kasvua 1,4 miljardilla eurolla. Välikysymyksen tärkein tavoite on sen allekirjoittajien mukaan juuri suomalaisten lähipalveluiden pelastaminen.
– Eihän tällä ole mitään tekemistä lähipalveluiden kanssa – tällä kustannusten hillintätavoitteella. Sillä pyritään vastaamaan lisääntyvään palvelutarpeeseen, kun väestö ikääntyy. On jokaisen hyvinvointialueen tehtävä suunnitella, miten väestön tarpeisiin pystytään vastaamaan, Laiho sanoo Verkkouutisille.
Hän ihmettelee myös keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon Helsingin Sanomissa esittämiä näkemyksiä, joiden mukaan fyysisten sote-palvelujen olisi säilyttävä jokaisen kotiseudulla.
Laiho korostaa, että hyvinvointialueiden tehtävänä ja vastuulla on pohtia, minkälainen palveluverkosto missäkin on paikallaan. On mietittävä, mitkä ryhmät tarvitsevat lähipalveluita ja fyysisiä palveluita ja mitkä palvelut taas ovat sellaisia, joita on järkevää tarjota digitaalisesti.
– Meillä on myös merkittävä osa väestöä, jotka haluavat digitaalisia palveluja ja tällä tavoin palvelun voi saada myös nopeammin, Laiho huomauttaa.
Laiho on paitsi kansanedustaja, myös aluevaltuutettu ja toimii Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtajana. Sitä hän ei kiistä, etteivätkö hyvinvointialueiden ”taloudelliset reunehdot ole kovat ja tiukat”:
– Talouden haaste on meillä merkittävä, koska lähdemme yli 80 miljoonaa euroa alijäämäisenä seuraavalle vuodelle. Meidän pitää tarkoin harkita, miten pystymme tähän vastaamaan. Yksi merkittävä asia ovat erilaiset hankinnat ja se, että ne tehdään kustannustehokkaasti järkevällä tavalla, Laiho kuvaa tilannetta omalla alueellaan.
Rahoitusta isompi haaste on Laihon mukaan tällä hetkellä kuitenkin sote-henkilöstön riittävyys. Henkilöstön saaminen olisi vaikeaa, vaikka taloudellinen tilannekin olisi parempi.
Mitä tulee keskustan alulle panemaan välikysymykseen, Laiho ihmettelee ennen kaikkea tätä:
– He kritisoivat käytännössä omaa esitystään, koska nykyinen hallitushan ei ole ehtinyt tehdä tälle sote-mallille vielä mitään. Jos he lähtevät nyt siitä, että lähipalveluita tullaan leikkaamaan, he sanoittavat tässä omaa agendaansa edelliseltä kaudelta. Hehän tässä seppiä ovat olleet.
Laiho pitää viime hallituksen luomaa ”sote-hallintohimmeliä” myös varsin raskaana, ja se aiheuttaa väistämättä kustannuksia.
– Hallintoon menee todella suuri määrä resursseja, mutta tällaisen mallin he ovat halunneet. Nykyinen hallitus yrittää tehdä parhaansa, että tässä pystyttäisiin keskittymään ihmisten palvelujen turvaamiseen.