Verkkouutiset

Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Vain viisi prosenttia taloyhtiöistä siirtynyt uuteen tietojärjestelmään

Takaraja siirtymiselle on jo ensi vuonna.

Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Näistä yhtiöistä kuitenkin vasta hieman yli viisi prosenttia eli reilut 5 000 yhtiötä on siirtynyt järjestelmään.

Taloyhtiöiden, joissa ei ole ammatti-isännöintiä, kannattaa tehdä siirto jo nyt. Näin taloyhtiö välttyy ylimääräisiltä maksuilta ja saa Maanmittauslaitokselta tukea siirtotilanteessa.

Taloyhtiöitä kannustetaan siirtymään huoneistotietojärjestelmään hallitusti ja hyvissä ajoin. Myös Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto suosittelevat pienten taloyhtiöiden kohdalla pikaista siirtymistä huoneistotietojärjestelmään.

Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavaisen mukaa erityisesti pienten taloyhtiöiden, joilla ei ole ammatti-isännöintiä, kannattaa tehdä osakeluettelon siirto jo nyt.

– Tällaisten rivitalojen ja muiden asukasisännöinnissä olevien taloyhtiöiden ei kannata viivytellä siirron suorittamista, sillä nyt on saatavissa opastusta ja apua siirron suorittamiseen Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelussa paremmin kuin viime tipassa siirtoa tehtäessä, hän sanoo.

– Monet suuret isännöintitoimistot valmistelevat siirtoa ja sen aikataulu on määritelty. Ammatti-isännöinnin piirissä olevat taloyhtiöt voivat siis rauhassa odottaa isännöitsijän tietoa asiasta, täydentää Isännöintiliiton kehityspäällikkö Ira Tenhunen.

Jos taloyhtiöllä on ammatti-isännöitsijä, isännöinti myös siirtää osakeluettelot huoneistotietojärjestelmään. Ennen siirtoa taloyhtiöiden tulee varmistaa osakeluetteloidensa ajantasaisuus.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS