Verkkouutiset

Tekoälyn käyttö puheluissa kielletään Yhdysvalloissa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Vaalihäirintä oli viimeinen tikki, USA:ssa kielletään tekoälyn käyttö puheluissa

Tekoälyllä luotu Joe Bidenin ääni kehotti puheluissa ihmisiä jättämään äänestämättä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain liittovaltion viestintävirasto FCC päätti torstaina yksimielisesti kieltää tekoälyn käytön puheluissa. Vaatimukset kiellosta nousivat esiin sen jälkeen, kun tekoälyllä luotu presidentti Joe Bidenin ääni soitti äänestäjille ja kehotti heitä jättämään äänestämättä. Asiasta kertoo Popular Science.

FCC:n johtokunnan mukaan tekoälyä hyödyntävät puhelut on tulkittava lainvastaisiksi. Linjauksen toivotaan estävän mahdollisuuksia vaalivaikuttamiseen ja -häirintään marraskuun vaaleissa.

FCC:n pääjohtaja Jessica Rosenworcel kertoo tekoälyn kehityksen olleen huimaa, ja teknologian mahdollistavan yhä tehokkaamman ihmisten huijaamisen.

– Se vaikuttaa joltain kaukaisesta tulevaisuudesta, mutta se on jo täällä. Tämä teknologia voi hämmentää meitä kun kuuntelemme, katsomme ja klikkaamme asioita, koska se voi huijata meidät uskomaan kaikenlaisten valheiden olevan totta, Rosenworcel kommentoi.

Ehkäpä vakavin tekoälyä hyödyntävä vaalivaikuttamisyritys tapahtui kaksi viikkoa sitten New Hampshiren osavaltiossa, jossa järjestettiin demokraattipuolueen esivaalit puolueen presidenttiehdokkaan valitsemiseksi. Kampanjan aikana lukuisat äänestäjät saivat puheluita, joissa Joe Bideniltä kuulostava ääni kehotti kuuntelijoita jättämään äänestämättä.

– Ensi tiistaina äänestäminen edistää republikaanien tavoitetta valita Donald Trump, Bidenin ääni totesi puhelussa.

Myöhemmin selvisi, että puheluiden takana oli teksasilaiselta yritys.

FCC:n johtokunnan jäsenen Geoffrey Starksin mukaan tekoäly muodostaa nyt uuden uhan, jota voidaan käyttää negatiiviseen vaalivaikuttamiseen.

Aiemmin Yhdysvalloissa lailla oli kielletty nauhoitetut ääniviestit ja keinotekoiset puhelut, joilla pyritään häiritsemään ihmisiä. FCC tulkitsi, että vanha laki kattaa myös tekoälyä hyödyntävät puhelut.

Jatkossa tekoälyä puheluihin käyttävät toimijat voivat saada yksittäisestä puhelusta jopa 23 000 dollarin (noin 21 300 euron) sakon. Lisäksi ei-toivotun puhelun vastaanottajalle voidaan maksaa jopa 1 500 dollarin (noin 1 400 euron) vahingonkorvaus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)