Yhä useammat suuret kiinalaisyritykset ovat perustaneet oma vapaaehtoisista koostuvia yksityisarmeijoita.
Valtionmediassa liikkuneiden tietojen mukaan ainakin 16 yhtiötä on koonnut erilaisia miliisijoukkoja. Mukana on myös meijerialalla toimiva yritys.
CNN:n mukaan samankaltaista ilmiötä ei ole nähty Kiinassa sitten 1970-luvun. Siviileistä koostuvia yksiköitä kutsutaan ”kansan asevoimaosastoiksi”. Jäsenet säilyttävät tavanomaiset työpaikkansa, eli kyseessä on eräänlainen reservi- ja tukijoukko Kiinan asevoimille.
Miliisijoukkoja voidaan käyttää tukitehtäviin sota-aikana, luonnonkatastrofeihin liittyvissä tukitehtävissä ja ”yhteiskunnallisen järjestyksen ylläpidossa”.
Tutkijat näkevät uudet yksityisarmeijat osana presidentti Xi Jinpingin pyrkimystä vahvistaa kommunistipuolueen kontrollia yhteiskunnasta ja yksityisestä sektorista.
Asia Society Policy Institute -tutkimuslaitoksen asiantuntija Neil Thomas arvioi, että yritysten miliisiyksiköitä voitaisiin käyttää lakkojen ja kuluttajien mielenilmausten tukahduttamiseen.
– Yritysmiliisien paluu on osa Xin tavoitetta yhdistää taloudellinen kehitys osaksi kansallista turvallisuutta. Maata kohtaa yhä vaikeampi tulevaisuus hitaamman kasvun ja tiukentuvan geopoliittisen kilpailun vuoksi, Neil Thomas toteaa.
Taloudelliset vaikeudet ovat jo lisänneet levottomuuksia. Vuonna 2023 Kiinassa järjestettiin arviolta 1 800 lakkoa ja mielenosoitusta eli yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2022.