Verkkouutiset

Mökki Kittilässä. LEHTIKUVA/OTTO PONTO

Uusi maksu iskisi kesämökkeihin – ”Tätä ei voi hyväksyä”

Energiatehokkuuden direktiivi iskisi suureen määrään suomalaisten mökkejä.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok./EPP) mukaan EU:sta pusketaan pakottavaa sääntelyä yli puolelle miljoonalle suomalaiselle kesämökille.

– Tätä ei voida hyväksyä. Kyse on surullisen kuuluisasta rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä, josta käydään paraikaa aivan viimeisiä kolmikantaneuvotteluita (parlamentti, neuvosto ja komissio), hän sanoo viestipalvelu X:ssä.

EU:n energiadirektiivi, joka saattaa tuoda jopa 1,5 miljoonaan suomalaiskotiin pakkoremontteja, voi tuoda vaatimuksia myös kesämökeille. Talouselämän mukaan lämmitettävien kesämökkien pitäisi hankkia energiatodistus.

Todistusvelvoite koskisi tullessaan tilanteita, joissa kesämökki myydään tai vuokrataan, sekä uudisrakentamista. Energiatodistus pientaloille maksaa noin 300-400 euroa, rakennusluvan yhteydessä uudiskohteelle noin 200-300 euroa. Todistuksella voi vertailla rakennusten energiatehokkuuden eroja.

Lopullinen direktiivin sisältö selviää, kun parlamentti, neuvosto ja komissio pääsevät sovintoon niin sanotuissa kolmikanta-neuvotteluissa.

– Neuvotteluiden aikana Suomelle tärkeä ’kesämökkipoikkeus’ on jostain kumman syystä poistunut tekstistä. Nyt ne rahat, joita suomalaiset ajattelivat laittaa tulevina vuosina mökin kunnostukseen, menevätkin tämän direktiivin takia todistusten hankkimiseen, Petri Sarvamaa sanoo.

– Huom. Energiatodistus itsessään ei vähennä päästöjä grammaakaan. Saatikka paranna kesämökkien energiatehokkuutta. Sen sijaan käteen jäävät kohtuuttomat hallinnolliset kustannukset sekä turha byrokratia. Ei näin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)