Verkkouutiset

Hoitajat osoittivat mieltään Tehyn ja SuPerin mielenilmauksessa Meilahden kampuksen alueella Helsingissä 1. huhtikuuta. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

USU: Hoitajakoulutusten suosio laskenut rajusti

Kuuteen hoitajakoulutukseen hakeneiden määrä oli keväällä yli kolmasosan pienempi kuin keväällä 2015.

Esimerkiksi sairaanhoitajaksi hakeneiden määrä on vähentynyt lähes puolella (47 %), kun verrataan kevään 2015 ja tämän kevään yhteishakuja. Lähihoitajaksi hakeneiden määrä on kutistunut yli neljäsosalla (27 %).

Tiedot selviävät Opetushallituksen Uutissuomalaiselle toimittamista tilastoista.

– Sairaanhoitajatutkinnon aloituspaikkoja on lisätty, mutta hakijamäärissä ei ole vastaavaa kasvua. Koulutuksen vetovoimaa vähentävät erityisesti paheneva hoitajapula, heikentyneet työolot ja riittämätön palkkaus, sanoo johtaja Kirsi Sillanpää muun muassa sairaanhoitajia, kätilöitä ja terveydenhoitajia edustavasta ammattiliitto Tehystä Uutissuomalaiselle.

Hoitajat ovat lakkoilleet tänä keväänä parempien työolojen ja palkkojen puolesta. Tehy ja Super valmistelevat joukkoirtisanoutumisia.

Kuuteen hoitajakoulutukseen – sairaanhoitajaksi, lähihoitajaksi, ensihoitajaksi, terveydenhoitajaksi, röntgenhoitajaksi ja kätilöksi – hakeneiden yhteismäärä oli tänä keväänä yli kolmasosan pienempi kuin keväällä 2015.

Seitsemän vuotta sitten hakijoita oli yli 44 000 ja tänä keväänä alle 29 000. Yhteismäärä on laskenut lähes joka kevät edellisestä keväästä.

Joissakin koulutuksissa hakijamäärät ovat välillä kasvaneetkin selvästi. Tänä keväänä laskua kirjattiin jokaisessa. Selvästi eniten hakijoita on yhä sairaanhoitajaksi ja lähihoitajaksi. Lähihoitajaksi opiskellaan toisella asteella ja muihin mainittuihin ammatteihin ammattikorkeakoulussa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)