Verkkouutiset

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että kyselyn tulokset antavat Petteri Orpon (kok.) hallitukselle hyvän pohjan päättää uusista sopeutuksista. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

USU: Hallituksen sopeutustoimet jakavat suomalaiset kahteen leiriin

Tutkijan mukaan kyselyn tulokset antavat hallitukselle hyvän pohjan päättää uusista sopeutuksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uutissuomalaisen teettämän gallupin mukaan 44 prosenttia suomalaisista kannattaa valtion talouden sopeutustoimia, vaikka ne heikentäisivät vastaajan omaa elintasoa. Vastustajia on täsmälleen yhtä paljon eli 44 prosenttia. Kantaansa ei osaa kertoa 12 prosenttia.

Gallupissa kysyttiin, hyväksytkö valtion talouden sopeutustoimet, kuten palveluiden ja etuuksien leikkaukset ja veronkorotukset, vaikka ne heikentäisivät omaa elintasoasi.

Vastaava kysely tehtiin myös vuosi sitten maaliskuussa ennen huhtikuun eduskuntavaaleja. Tuolloin 36 prosenttia hyväksyi toimet, 43 prosenttia ei hyväksynyt ja 21 prosenttia ei osannut ottaa asiaan kantaa.

Suurin muutos kyselyiden välillä on tapahtunut perussuomalaisten kannattajien näkemyksissä. Vuosi sitten vain 23 prosenttia perussuomalaisten kannattajista hyväksyi sopeutustoimet. Nyt heistä jopa 71 prosenttia kannattaa niitä.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan perussuomalaiset on valtiovarainministeri Riikka Purran johdolla onnistunut vakuuttamaan kannattajansa siitä, että hallituksen tekemät sopeutustoimet ovat välttämättömiä.

– Toistaiseksi puolueen kannatuksessa ei ole tapahtunut sellaista romahdusta, jota on povattu siinä vaiheessa, kun ihmisille selviää, mitä hallituksen toimet tarkoittavat, Jokisipilä sanoo Uutissuomalaiselle.

Jokisipilä arvioi, että kyselyn tulokset antavat Petteri Orpon (kok.) hallitukselle hyvän pohjan päättää uusista sopeutuksista.

– Katsoisin, että hallitus lukee tilanteen niin, että tämä on heille riittävän hyvä tulos. Kun luvut yhdistää puoluekannatuslukemiin, joissa ei ole havaittavissa yleistä kannatuksen romahdusta, hallitus kokee, että tällaista politiikka voidaan jatkaa, Jokisipilä arvioi.

Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi tuhat suomalaista 12.–20. maaliskuuta. Kyselyn kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)