Verkkouutiset

Teollisuusliiton lakkovahteja lääkeyhtiö Orionin edustalla Espoossa 1. helmikuuta 2023. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

USU-gallup: Näin moni hyväksyy lakko-oikeuden rajoitukset

Eniten mielipiteisiin vaikuttaa vastaajan puoluekanta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uutissuomalaisen USU-gallupin mukaan joka kolmas (35 prosenttia) hyväksyy Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemat rajoitukset lakko-oikeuteen. Puolet suomalaisista ei hyväksy rajoituksia ja 15 prosenttia ei osannut ottaa asiaan kantaa.

Hallitus haluaa rajoittaa työntekijän lakko-oikeutta niin, että poliittiset lakot saisivat kestää enintään vuorokauden. Poliittisen lakon tarkoitus on vastustaa hallituksen tai eduskunnan päätöksiä.  Lisäksi hallituksen mukaan tukilakkojen pitäisi olla ”kohtuullisia suhteessa tavoitteisiin” ja tukilakot saisivat vaikuttaa vain työriidan osapuoliin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Miehet ja naiset suhtautuvat lakko-oikeuden rajoittamiseen eri tavoin. Miehistä 45 prosenttia ja naisista vain 26 prosenttia hyväksyy lakko-oikeuden rajoittamisen.

Eri ammattiryhmistä myönteisimmin lakko-oikeuden rajoittamiseen suhtautuvat yrittäjät ja johtavassa asemassa toimivat henkilöt. Kielteisempiä ovat työntekijät sekä opiskelijat ja koululaiset. Vanhemmat ikäryhmät suhtautuvat nuoria myönteisemmin oikeuden rajoittamiseen.

Eniten mielipiteisiin vaikuttaa vastaajan puoluekanta. Kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajat hyväksyvät pääosin lakko-oikeuden rajoitukset. Vastaavasti enemmistö SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista vastustaa niitä.

Perussuomalaisten kannattajista 63 prosenttia hyväksyy hallituksen suunnittelemat rajoitukset. Myös puolueen puheenjohtaja Riikka Purra on puolustanut hallituksen työmarkkinauudistuksia julkisuudessa.

Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä tuhat suomalaista 12.–20. syyskuuta. Tutkimuksen kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)