Verkkouutiset

Voimalinjoja Espoossa. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

USU: Energiayhtiöt tuskin turvautuvat hätälainoihin

Energiayhtiöille tarkoitettuun kymmenen miljardin euron lainaohjelmaan ei ole tullut yhtään hakemusta.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää Uutissuomalaisessa epätodennäköisenä, että energiayhtiöt joutuisivat turvautumaan hätälainoihin.

– Lainamekanismi luotiin sen varalle, että elo–syyskuun vaihteen kauhea tilanne markkinoilla uusiutuisi. Nyt näyttää epätodennäköiseltä, että sellainen tilanne tulisi, eikä sellaista tilannetta ole tullut, Leskelä kertoo.

– Johdannaismarkkinoilla hinnat ovat yleensä vakaat, mutta syksyllä ne olivat kaikkea muuta. Nyt hinnat ovat paljon tasaisemmat, mikä helpottaa tilannetta.

Syksyllä sähkön johdannaismarkkinoiden vakuusvaateet kasvoivat energiakriisin takia niin rajusti, että energiayhtiöt olivat vaikeuksissa. Valtio päätti pikavauhtia kymmenen miljardin euron kriisipaketista eli hätälainoista ja -takauksista, joiden on tarkoitus estää yhtiöiden joutuminen maksukyvyttömyyteen.

Leskelä pitää hyvänä sitä, että energiayhtiöillä on mahdollisuus saada hätälainaa kuluvan vuoden loppuun asti. Hänen mukaansa tällä suojataan sekä sähkön myyjiä että sähköasiakkaita.

– Jos markkinoilta ei saisi käteistä riittävän nopeasti ja iso sähkönmyyjä kaatuisi, sadat tuhannet asiakkaat joutuisivat etsimään uuden kalliin sähkösopimuksen edullisemman tilalle. Se olisi iso yhteiskunnallinen ongelma.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS