Verkkouutiset

Pekka Haavisto ja Antony Blinken Washingtonissa perjantaina. LEHTIKUVA/AFP Nicholas Kamm

USA:n ulkoministerin mukaan Nato-ovi pysyy auki

Ulkoministeri Antony Blinken tukee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, mutta korostaa niiden omaa roolia Turkin kanssa neuvoteltaessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili Yhdysvalloissa ja tapasi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin. Ministerit keskustelivat vierailun aikana Suomen Nato-jäsenyydestä, Euroopan turvallisuustilanteesta ja Ukrainan kriisistä.

Blinken vakuutti lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltain kannattavan sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja olevansa varma, että hakemukset hyväksytään ”pian”. Blinkenin mukaan molemmat maat enemmän kuin täyttävät Nato-jäsenyyden ehdot ja hakemukset vahvistavat Naton avoimien ovien politiikkaa:

– Tuo ovi pysyy auki, mikä kuvastaa uskoamme, että jokaisella maalla tulee olla oikeus valita liittolaisensa ja kumppaninsa ja halutessaan pyrkiä jäsenyyteen. Se ei ole provokaatio tai uhka Venäjälle.

Blinkenin mukaan uusien maiden Nato-hakemukset ovat yksi osoitus Venäjän presidentti Vladimir Putinin strategisista epäonnistumisista. Hän myös näki, että hakemukset ovat suora seuraus Venäjän aggressiosta sen naapurimaita kohtaan.

Haavisto nosti omassa puheessaan esiin Turkin tilanteen. Turkki on toistaiseksi pysäyttänyt Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten etenemiset. Haavisto sanoi, että Suomi on ollut aktiivisesti yhteydessä Turkkiin ja toivoo dialogin jatkuvan.

Blinken vastauksessaan toimittajan kysymykseen kertoi Yhdysvaltain puhuvan myös Turkin kanssa, mutta ei halunnut kertoa keskustelujen tarkkaa sisältöä:

– En halua luonnehtia keskusteluja muuten kuin toteamalla, että Natossa vallitsee erittäin vahva yksimielisyys Suomen ja Ruotsin liittymisestä, ja olen edelleen luottavainen, että käymme tämän prosessin läpi ripeästi ja että molempien asiat etenevät.

Blinken halusi myös korostaa Suomen ja Ruotsin omaa roolia Turkin kanssa neuvoteltaessa, vaikka Yhdysvallat tukeekin prosessia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS