Verkkouutiset

Venäläisiä sotilaita Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP, AFP /, AFP / LEHTIKUVA / OLGA MALTSEVA

USA on varoittanut kuukausien ajan Kremliä ydinaseiden käytöstä

Asiantuntijan mukaan amerikkalaiset voisivat suorittaa rajoitetun vastaiskun.

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti keskiviikkona nauhoitetussa puheessaan jälleen verhoillun uhkauksen ydinaseiden käytöstä.

– Käytämme kaikkia keinoja puolustaaksemme maata ja kansaa, presidentti totesi ja viittasi Venäjän miehittämiin alueisiin Donbassissa.

Venäjän heikko menestys Ukrainassa on herättänyt pelkoja siitä, että epätoivoinen Putin turvautuu taktisiin ydinaseisiin.

Yhdysvallat on The Washington Postin mukaan lähettänyt taustalla jo kuukausien ajan Kremliin viestejä, joissa Venäjän johtoa varoitetaan ydinaseiden käytöstä aiheutuvista seurauksista.

Julkisuudessa Washington ei ole tarkemmin avannut sitä, mitä mahdolliset seuraukset ovat.

Ajatushautomo Atlantic Councilin asiantuntija Matthew Kroenig arvioi, että  paras vastaus taktisten ydinaseiden käyttöön olisi antaa lisää tukea Ukrainalle ja suorittaa rajoitettu ja tavanomainen isku ydinasehyökkäyksen käynnistäneitä Venäjän joukkoja tai tukikohtia vastaan.

– Sen tarkoituksena olisi antaa laskelmoitu viesti siitä, että tämä (USA:n vastaisku) ei tarkoita suursodan syttymistä. Jos olet Putin, miten vastaisit siihen? En usko, että käynnistäisi heti kaikki ydinaseet USA:ta vastaan, hän sanoo WP:lle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)