Verkkouutiset

Yhdysvallat harkitsee muun muassa F-16 -hävittäjien toimittamista Ukrainaan. LEHTIKUVA

USA harkitsee hävittäjiä ja ilmatorjuntaa Ukrainaan

Keskusteluja modernien asejärjestelmien toimittamisesta on käyty, vaikka Yhdysvallat tyrmäsi ajatuksen keväällä.

Ukraina ja Yhdysvallat ovat jatkaneet neuvotteluja modernien asejärjestelmien toimittamiseksi Ukrainalle, kertoo Politico. Keskusteluja on käyty muun muassa F-16 hävittäjistä, Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmästä sekä Gray Eagle-lennokeista.

Yhdysvallat tyrmäsi pyynnöt järjestelmistä keväällä, joten jo pelkkä keskustelujen käyminen kertoo isosta suunnanmuutoksesta. Samaan aikaan myös Ukraina on vaihtanut keskustelutaktiikkaansa, sillä se ei ole enää pyytänyt järjestelmiä julkisesti, vaan on keskittynyt tässä taistelumateriaaliin jota se kipeimmin tarvitsee.

Länsimaat ovatkin toimittaneet maalle muun muassa tykistöä ja raketinheittimiä. Ukrainaan on toimitettu myös käytettyjä neuvostoliittolaisia MiG-29 -hävittäjiä, sillä ne ovat olleet maalla jo aiemmin käytössä.

Modernien asejärjestelmien toimituksiin sisältyy kuitenkin muitakin haasteita, kuin Venäjän mahdollinen provosoituminen tai riski teknologian joutumisesta sen käsiin. Uusien järjestelmien valmistaminen ei tapahdu hetkessä, ja niille on paljon kysyntää muuallakin. Myös monimutkaisen huollon järjestäminen saattaa arvioiden mukaan olla Ukrainalle haastavaa keskellä sotaa.

Yhdysvallat on kuitenkin jo päättänyt rahoittaa sekä toimittaa Suomenkin käyttämiä NASAMS-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä, joista ensimmäiset ovat saapumassa Ukrainaan lähikuukausina. Erona pitkän kantaman Patriot-järjestelmään on myös toimintaetäisyys, sillä NASAMS pystyy torjuntaan ainoastaan lyhemmillä ja keskipitkillä matkoilla.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)