Verkkouutiset

Unohtiko kokoomus palkansaajat? Näin pj-ehdokkaat vastaavat

Orpo on eri mieltä kuin Stubb ja Lepomäki. Hyvinvointivaltion olemuksesta he ajattelevat jokseenkin samalla tavoin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat ovat eri mieltä siitä, onko puolue unohtanut palkansaajat. Nykypäivä-lehti kysyi asiaa heiltä.

Elina Lepomäki ja Alexander Stubb sanovat, että kokoomus ajaa palkansaajan asiaa.

– Väite ei pidä paikkaansa. Kokoomus on ihmisen asialla. Ihminen saa itse päättää, hankkiiko elantonsa työnteolla tai yrittämällä tai näiden yhdistelmänä. Kokoomus tarvitsee selkeän sosiaaliturvamallin, jonka avulla huolehditaan, ettei kukaan jää tyhjän päälle, Lepomäki sanoo.

Stubb sanoo, että asia on päinvastoin.

– Kokoomus haluaa, että palkansaajia olisi huomattavasti nykyistä enemmän. Siksi me asetamme kaikessa päätöksenteossa työn etusijalle. Puolueella on työtä edistävä linja: ajamme kannustavaa verotusta, panostuksia osaamiseen, yrittämisen arvostusta, palkansaajien ostovoiman turvaamista ja julkisen talouden tasapainoa, joka luo näkymää eteenpäin. Työssä pitää myös pystyä kehittämään itseään ja toteuttamaan omia vahvuuksiaan, Stubb toteaa.

Petteri Orpo on eri linjoilla.

– Emme ole havainneet riittävästi keskiluokan muuttunutta tilannetta. Perinteisiä työpaikkoja on hävinnyt, ostovoima on laskenut, verotus on kiristynyt, palvelut ovat heikentyneet. Politiikkaa tehdessämme meidän pitää pystyä nykyistä paremmin ymmärtämään näiden ihmisten huoli ja ymmärtämään, miten erilaiset ratkaisut vaikuttavat heidän arkeensa ja perustelemaan, miksi mitäkin ratkaisuja tehdään.

Hyvinvointivaltiosta he sen sijaan ovat jokseenkin samaa mieltä. Nykypäivä kysyi ehdokkailta, mikä heidän mielestään on hyvinvointivaltion ydin ja mikä sen pahin rönsy.

Lepomäen mielestä ydin on, että valtio auttaa ihmisiä, ei yrityksiä eikä etujärjestöjä.

– Nykyinen hyvinvointivaltio on ajautunut tästä kauas. 70 prosenttia tulonsiirroista tapahtuu keskiluokalta keskiluokalle. Tämä on eturyhmien ja erioikeuksien sillisalaatti, Lepomäki sanoo.

Pahin rönsy on hänen mielestään ”keskiluokan tulonsiirtopajatso”.

– Järjestelmä luo järkyttävästi tehottomuutta. Kun valtion kautta kierrätetään itselle rahaa, matkalla katoaa euroja. Se luo kannustinloukkuja keski- ja hyvätuloisille eikä meillä ole siihen enää varaa, Lepomäki toteaa.

Stubb tiivistää hyvinvointivaltion iskusanoihin ”kaveria ei jätetä”.

– Valtion perustehtävät ovat sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden luominen kaikille kansalaisille. Hyvinvointivaltion ydintä ovat lisäksi mahdollisuuksien tasa-arvo, koulutus, terveydenhuolto ja toimiva sosiaaliturva.

Sen sijaan Stubb ei kaipaa liian tiukkaa ohjailua.

– Pahin rönsy on liialliset normit. Pitää olla hyvät perusteet, jos ihmisten vapautta rajoitetaan, Stubb toteaa.

Orpo on samoilla linjoilla.

– Hyvinvointivaltion ydin lähtee turvallisuudesta, työpaikoista ja laadukkaista, tasavertaisista palveluista.

Orpokaan ei kaipaa liiallista sääntelyä.

– Olemme hyvässä tarkoituksessa luoneet paljon lainsäädäntöä, joka on maalaisjärjen vastaista, turhaa ja voi toimia uusien ideoiden ja liiketoimintojen esteenä. Passivoiva sosiaaliturva on toinen ongelma. Meillä ei ole siihen varaa ja se on jopa vastuutonta.

Toimittajat: ILKKA LUUKKONEN ja SATU SCHAUMAN

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)