Verkkouutiset

Arkistokuva Unkarin parlamentin istuntosalista. AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK

Unkari ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden

Jäsenyys hyväksyttiin äänin 182–6.

Unkarin parlamentti on ratifioinut Suomen liittymisen puolustusliitto Naton jäseneksi. Parlamentti hyväksyi jäsenyyden äänin 182 puolesta, kuusi vastaan.

Parlamentti äänesti asiasta maanantaina pidetyssä istunnossa. Istunnossa äänestettiin vain Suomen jäsenyyden ratifioinnista ilman Ruotsia.

Tämä tarkoittaa sitä, että Naton jäsenmaista Suomen jäsenyys on ratifioimatta enää Turkilta. Kun myös Turkki on ratifioinut Suomen jäsenhakemuksen, Suomesta voi tulla puolustusliiton täysivaltainen jäsen.

Ruotsin Nato-jäsenyyden etenemisen aikataulusta Unkarissa ei ole toistaiseksi tietoa.

Unkarissa Suomen jäsenyyden ratifiointi lykkääntyi toistuvasti. Oppositiopuolueet ovat syyttäneet lykkääntymisestä vallassa olevan pääministerin Viktor Orbanin johtamaa Fidesz-puoluetta.

Sosiaalidemokraattisen puolueen edustaja Bertalan Toth luonnehti ratifioinnin toistuvia lykkäyksiä maanantaina pitämässään puheessaan ”häpeällisiksi”. Fideszin edustaja Bela Turi-Kovacs totesi, että Suomen Nato-jäsenyyttä ja sekä sen hyviä että kielteisiä vaikutuksia oli arvioitava ensin perusteellisesti.

Maanantaina pidetyssä istunnossa useat hallitus- ja oppositiopuolueiden edustajat olivat laajasti yksimielisiä siitä, että Suomen jäsenyys vahvistaa puolustusliitto Natoa entisestään.

Meidän maamme -puolueen edustaja Elod Novak luonnehti Suomen jäsenyyden hyväksymistä ”provokaatioksi” ja esitti jäsenyyshakemuksen hylkäämistä. Hänen mielestään Venäjän naapurimaat pitäisi jättää puolueettomaksi ”puskurivyöhykkeeksi” uuden maailmansodan välttämiseksi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS