Verkkouutiset

Venäläinen sotilas vartioi Iljitšin rauta- ja terästehtaan tuhottua osaa Mariupolissa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / OLGA MALTSEVA

”Ukrainan puolustus ongelmissa” – tutkija huolissaan sodan kulusta

Vastahyökkäykset ovat hidastuneet idässä, ja aloite on paikoin siirtynyt Venäjälle.

Sotahistorian tutkija Emil Kastehelmi kertoo olevansa huolissaan Itä-Ukrainan tuoreimmista tapahtumista.

Viimeisen viikon aikana Ukrainan sodassa on tutkijan mukaan nähty useita dramaattisia käänteitä.

– Ukrainan vastahyökkäykset ovat hidastuneet, ja aloite on paikoin siirtynyt Venäjälle. Itäisimmässä Ukrainassa tapahtuu juuri nyt jotakin todella huolestuttavaa, Kastehelmi toteaa Twitterissä.

Kastehelmen mukaan huolestuttavin tilanne on idässä, jossa Ukrainan puolustus vaikuttaa olevan ongelmissa.

– Popasnasta on päästy etenemään moneen suuntaan, ja Ukrainan puolustus vaikuttaa olevan ongelmissa. Hyökkäys uhkaa Severodonetskin ja Lysychanskin puolustusta ja huoltoteitä.

Kastehelmen mukaan Popasnan ympärillä oli runsaasti Ukrainan linnoitteita, mutta näyttää siltä, että ne eivät ole riittäneet hyökkäyksen pysäyttämiseksi.

– Tämä viittaisi myös siihen, että Ukrainan puolustus on kulunut pahasti viikkoja kestäneissä Popasnan taisteluissa.

Tutkijan mukaan on myös esitetty vahvistamattomia väitteitä, joiden mukaan venäläiset olisivat toteuttaneet Popasnan lähikyliin maahanlaskuja.

– Tämä selittäisi nopeaa etenemistä, ja onnistuneet maahanlaskut aiheuttavat merkittäviä haasteita väsyneille ja kuluneille ukrainalaisille joukoille.

Kastehelmen mukaan on myös mahdollista, että Ukrainan joukot ovat vetäytyneet pahimmassa motitusuhassa olevista paikoista, mutta tästä ei ole virallisia ilmoituksia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS