Verkkouutiset

Azov-joukot pitivät Azovstalin terästehtaalla ukrainalaisten viimeistä linnaketta Mariupolissa keväällä 2022. AFP / LEHTIKUVA / Ukrainian President Administration

Ukrainan erikoisprikaatin komentaja ylistää Suomi-juuriaan ja talvisodan sisua

Denys Prokopenko kertoo isoisoisänsä kadonneen talvisodassa.

Ukrainan Azov-prikaatin komentaja everstiluutnantti Denys Prokopenko muistelee pitkässä X-alustan kirjoituksessaan suomalaisia juuriaan. Prokopenko julkaisi päivityksensä eilen talvisodan alkamisen vuosipäivänä.

– Tarkallaan tänä päivänä, 84 vuotta sitten, neuvostojoukot hyökkäsivät Suomeen.

Prokopenko kirjoittaa kuinka suomalaiset kestivät puna-armeijan ensimmäisen massiivisen hyökkäyksen kyvykkäiden hiihtojoukkojensa ja Mannerheim-linjan ansiosta.

Hän myös kertoo, että ”molotovin cocktailien” nykyinen nimi on perua Suomesta.

– Ne saivat neuvostopanssarit roihuamaan yhtä kirkkaasti kuin Venäjän panssarivaunut tekevät Ukrainassa vuosikymmeniä myöhemmin.

Prokopenko jatkaa, että puna-armeijan tappiot kaatuneet ja haavoittuneet mukaan lukien oli yli 300 000 miestä.

– Merkittävämmän kansainvälisen tuen puuttuessa Suomen oli lopulta pakko tehdä myönnytyksiä. Siitä huolimatta taistelukentillä taitavat suomalaiset sotilaat osoittivat kovaa pohjoista sitkeyttä, rohkeutta ja täydellistä omistautumista maalleen.

Prokopenko paljastaa, että talvisodalla on hänelle myös sotahistoriaa henkilökohtaisempi merkitys.

– Se on myös sukuni tarina. Karjalalainen isoisoisäni, joka asui Suomessa, taisteli bolševikkeja vastaan puolustaen Suomen itsenäisyyttä tuossa sodassa. Hän katosi taisteluissa keskelle loputonta suomalaista lumierämaata, hän kuvailee.

– Nykyään, aivan kuten suomalaiset 1939-1940, me torjumme laumoja Moskovasta, joita on paljon enemmän kuin meitä. Kuten Suomessa, myös meidän mobilisoitavat resurssimme ovat pienemmät, mutta meitä motivoi kun tiedämme, minkä puolesta taistelemme. Juuri kuten silloin, vihollinen on mahtavampi kalustolla ja aseilla mitattuna, mutta me olemme todistaneet Ukrainan hengen useita kertoja ja pystymme muuttamaan vihollisen teräksen tomuksi.

– Silloin Suomi pystyi säilyttämään itsenäisyytensä vastoin todennäköisyyksiä. Me aiomme tehdä saman, Prokopenko päättää tekstinsä.

Azov-erikoisoperaatiorykmentistä tehtiin erillinen hyökkäysprikaati osaksi Ukrainan asevoimia tämän vuoden alussa. Azovin sotilaat muistetaan muun muassa Mariupolin puolustamisesta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)