Verkkouutiset

Ukrainan 123. aluepuolustusprikaatin kranaatinheitinryhmä toiminnassa Dnepr-joella Hersonin alueella 6. marraskuuta 2023. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY

Ukraina työntänyt venäläiset kilometrien päähän Dnepristä

Venäläisten kranaatinheittimet eivät enää yllä Hersonin oikealle rannalle.

Ukrainan eteläisen sotatoimialueen tiedottaja Natalja Humenjuk kertoi eilen kansallisessa televisiolähetyksessä ukrainalaisten vahvistaneen asemiaan Dneprin itäisellä eli vasemmalla rannalla, välittää uutistoimisto Ukrinform.

– Alustavasti voidaan sanoa laajuuden vaihtelevan 3-8 kilometrin välillä riippuen alueen maantieteestä ja maastosta. Nyt heidän [venäläisten] kranaatinheittimet eivät enää yltä oikealle rannalle, joten näemme sen tietynlaisena saavutuksena, sanoi Humenjuk.

Humenjuk ei suostunut arvioimaan tarkkoja lukuja, mutta sanoi Venäjän miehittämällä vasemmalla rannalla olevan kymmeniätuhansia venäläissotilaita. Venäjän tykistö on erittäin aktiivista huolimatta siitä, että miehittäjä menettää neljästä kymmeneen tykistöyksikköä päivässä.

– Kyseessä on valtava vihollisjoukko ja meillä on paljon työtä tehtävänämme, totesi Humenjuk.

Humenjuk sanoi tämän tarkoittavan, että venäläiset kykenevät hyödyntämään reservejään eikä kyse ole vielä kriittisistä tappioista. Tämä viittaa myös siihen, että maahantunkeutuja kykenee korvaamaan tappiotaan tuoreilla täydennysjoukoilla.

Toisaalta ukrainalaiset eivät ole havainneet venäläisten hyökkäysmuodostelmia, mikä tarkoittaa, etteivät nämä ole kykeneväisiä hyökkäysvalmisteluihin.

Venäjä jatkaa hyökkäyksiään Avdijivkassa

Taurian armeijakunnan tiedottaja Oleksandr Štupun sanoi Ukrainan television sunnuntain televisiolähetyksessä venäläisten yrittäneen hyökätä useista kohdista Avdijivkan rintamalohkolla.

Shtupunin mukaan venäläisten hyökkäysperiaate on ”vallatkaa asemat tai kuolkaa”. Hänen mukaansa venäläiset ovat turvautuneet teloituksiin pitääkseen hyökkäyksen käynnissä.

Shtupun kertoi Keramikin, Stepnojen ja Avdijivkan lohkoilla venäläiset hyökkäsivät peräti 26 kertaa päivän aikana. Lisäksi venäläiset yrittivät edetä lähellä Staromaiorskea. Ukrainan oma hyökkäysoperaatio Melitopolin suunnassa jatkuu.

– Taurian armeijakunnan alueella vihollinen menetti 531 miestä viimeisen vuorokauden aikana ja Donetskin alueella viisi miehittäjän sotilasta antautui, Shtupun sanoin.

Ukrainan asevoimien mukaan venäläiset ovat menettäneet reilun kuukauden jatkuneen hyökkäyksensä aikana Avdijivkassa noin 10 000 miestä, yli 100 panssarivaunua, yli 250 panssariajoneuvoa ja seitsemän Su-25-hävittäjää.

Venäläiset ovat olleet lisäksi aktiivisia Kupjanskin rintamalohkolla Harkovan alueen rajalla. Viimeisen vuorokauden aikana alueella käytiin 71 aseellista yhteenottoa. Ukrainalaiset torjuivat venäläisten seitsemän hyökkäystä Sinkovkan lähellä ja Petropavlovkan itäosassa Harkovan alueella.

Bahmutin rintamalohkolla ukrainalaiset torjuivat kahdeksan maahantunkeutujan hyökkäystä lähellä Klištšivkaa ja Andrijivkaa. Ukrainan asevoimien oma hyökkäysoperaatio jatkui Bahmutin eteläpuolella.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)