Ukrainan merivoimien komentaja, vara-amiraali Oleksi Neizhpapa kertoi 31. toukokuuta Ukrainan tv:ssä yksityiskohtia merijalkaväen perustamisesta puolustushaaraksi. Ukrainan merivoimilla on omia jalkaväkiyksiköitä jo ennestään, mutta 23. toukokuuta presidentti Volodymyr Zelenskyi julkisti päätöksen uuden, itsenäisen puolustushaaran perustamisesta maa-, ilma- ja merivoimien rinnalle.
Merijalkaväestä halutaan tehokas työkalu erikoistehtäviin, joista tärkeimpinä amiraali mainitsi rannikkopuolustuksen ja maihinnousuoperaatiot yhteistyössä muiden puolustushaarojen kanssa.
– Olemme merenrantavaltio, jolla on hyvin pitkä rannikko – yli 2 700 km, josta 1 700 km on merirajaa. Koko rannikkomme jokineen, jokisuistoineen, lahtineen ja satamineen tarvitsee suojelua. Näiden alueiden turvaamisen varmistaminen ja vapauttaminen nojautuu merijalkaväkeen, vara-amiraali Neizhpapa sanoi.
Rannikkopuolustusta vastakkaiselta suunnalta lähestyvä tehtäväkenttä on sillanpääasemien valtaaminen, joka edellyttää maihinnousua ja merivoimien toimintaa. Tämäntyyppisiä operaatioita pidetään yleisesti yhtenä kaikkein vaativimmista. Ne edellyttävät kaikkien puolustushaarojen yhteistoimintaa, vaikka päärooli onkin yhä merijalkaväellä. Maihin nousevilla joukoilla täytyy olla oma, riippumaton johtaminen ja päätöksenteko, minkä vuoksi puolustushaara Neizhpapan mukaan perustettiin.
Merijalkaväen perustaminen tarkoittaa myös uusien prikaatien ja muiden yksiköiden perustamista. Kyse ei ole pelkistä jalkaväkijoukoista, vaan myös niitä tukevista yksiköistä kuten tykistöstä ja huollosta. Puolustushaara tarvitsee myös erikoisjärjestelmiä, varsinkin panssaroituja maihinnousuajoneuvoja, mutta Neizhpapa huomautti, että merivoimat hoitaa niiden kuljettamisen. Ukraina jatkaa siis käytännönläheistä lähestymistapaansa, joka muistuttaa enemmän Etelä-Koreaa kuin Yhdysvaltoja, jonka merijalkaväellä on muun muassa omia pinta-aluksia ja hävittäjiä.
Merijalkaväen perustamisohjelma on joka tapauksessa laajamittainen ohjelma, koska se edellyttää uusien prikaatien aseistamista ja kouluttamista. Maihinnousukyvyn varmistamiseksi tarvitaan laivojen ja erikoisajoneuvojen lisäksi muun muassa helikoptereita, joilla joukkoja voidaan laskea vihollisen rannikkopuolustuksen selustaan. Näitä tarpeita ratkaistaan Neizhpapan mukaan parhaillaan.
– Kaikkia näitä suunnitelmia toteutetaan nyt. Meillä ei ole aikaa odottaa sodan päättymistä, Neizhpapa korosti.