Verkkouutiset

Suomalaisen satelliitin kuva Venäjän Djagilevon tukikohdasta. UKRAINAN SOTILASTIEDUSTELU

Ukraina kertoo suomalaisen satelliitin mahdollistaneen iskut Krimille

Upseeri pohtii, onko suomalaisyritykselle eduksi, että sen osallisuutta sodankäyntiin korostetaan näin.

Ukraina on käyttänyt suomalaista Iceye-satelliittia apunaan iskiessään useisiin Venäjän tärkeisiin kohteisiin, kuten Kilo-luokan sukellusveneeseen sekä Minsk-maihinnousualukseen Krimillä.

Asiasta kertoo Ukrainan sotilastiedustelu, joka on julkaissut satelliitin ottamia kuvia S-300- ja S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmistä Venäjältä Belgorodista ja Djagilevon tukikohdasta.

Iceye on suomalainen, Aalto-yliopistosta alun perin alkunsa saanut avaruusteknologia-alan yritys. Sen satelliitteja käytetään muun muassa maastopalojen ja myrskytuhojen reaaliaikaiseen kartoittamiseen.

Ilmavoimien upseeri ja avaruusasiantuntija Juuso Liekkilä pohtii X-viestialustalla, onko julkisuus suomalaisen yrityksen näkökulmasta pelkästään eduksi.

– Ymmärrän ukrainalaisen näkökulman tässä eli korostetaan omaa tiedustelukykyä infovaikuttamisen näkökulmasta. Suomalaisen yrityksen näkökulmasta taas ei välttämättä ole pelkästään eduksi, että osallisuutta ja merkitystä sodankäyntiin korostetaan näin, hän kommentoi.

– Hyvää markkinointia toki yritykselle, mutta voi altistaa myös vastatoimille. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Ukraina ja Iceye ovat viestinnästä sopineet keskenään. Iceyen oma viestintä asiasta on ollut lähes olematonta.

Liekkilän mukaan vaikka asia tiedettäisiin yleisellä tasolla, on eri asia, että käyttötapa ja -kyky vahvistetaan selkeästi.

– Se voi myös sodan oikeussääntöjen näkökulmasta olla merkityksellistä.

– Iceyen tuki Ukrainalle on kuitenkin siis mahtava asia, Liekkilä korostaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)