Verkkouutiset

Venäjän Ka-52-helikopteri tulittaa kohdetta. / Zvezda

Uhka Ukrainalle: Ka-52-helikopterit vaanivat etulinjan tuntumassa

Yksi taistelukopteri merkitsee kohteen laserilla ja kaksi iskee sitä vastaan ohjuksilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina aloitti pitkään odotetun vastahyökkäyksensä kesäkuun alussa. Hyökkäyksiä toteutettiin Zaporizzjan alueen lisäksi myös Donetskissa, mutta varsinaista läpimurtoa ei saatu aikaan useiden kuukausien kiivaista taisteluista huolimatta.

Venäjän Ka-52-taisteluhelikopterien arvioitiin toimineen kesällä poikkeuksellisen aktiivisesti erityisesti rintaman eteläosissa, jossa niiden panssarintorjuntaohjukset aiheuttivat tappioita Ukrainan hyökkäyskärjille.

Asovanmeren rannalla sijaitseva Berdjanskin satamakaupunki toimi venäläiskopterien merkittävänä tukikohtana. Sitä vastaan iskettiin syksyllä Yhdysvaltain toimittamilla ATACMS-ohjuksilla. Etulinjassa vierailleet länsimaiset asiantuntijat ovat hiljattain varoittaneet, ettei tämä poistanut helikopterien luomaa uhkaa.

Rochan-analyysiyhtiön johtaja Konrad Muzyka arvioi Venäjän ilmavoimien moukaroineen ukrainalaisjoukkoja jatkuvasti lentokoneiden pudottamilla liitopommeilla. Ka-52-helikopterit pidetään korkeassa valmiudessa, sillä ainakin kolme kopteria on aina valmiina nousuun.

– Jos kohde ilmestyy, yksi helikopteri merkitsee sen laserilla ja kaksi hyökkää ohjuksilla; heillä on uusi ohjus, jonka kantama on 11–12 kilometriä, Rochanin tilannekatsauksessa todetaan.

Konrad Muzykan mukaan Ukrainalla ei ole tehokkaita vastatoimia tälle taktiikalle.

Yleisarvio Ukrainan sotilaallisesta tilanteesta on varsin pessimistinen. Aloite on siirtynyt Venäjälle, joten ukrainalaisjoukot joutuvat luultavasti keskittymään puolustukseen. He voivat mahdollisesti toteuttaa rajoitettuja maahyökkäyksiä ja lennokki-iskuja eri puolille Venäjää, erityisesti jos Kreml päättää pommittaa jälleen Ukrainan energiainfrastruktuuria.

Viimeaikaiset S-400-ohjuspatterien siirrot Kaliningradin alueelta Venäjän eteläosiin viittaavat siihen, että viime talven tilanne voi toistua.

Venäjä on käyttänyt ilmatorjuntaohjuksia maamaaleja vastaan korvatakseen pulaa risteilyohjuksista, vaikka kyseisten asejärjestelmien osumatarkkuus on kyseenalainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)