Tuoreen työolobarometrin mukaan palkansaajat kokevat työssään usein kiirettä ja keskeytyksiä. Toisaalta ilmapiiri työpaikoilla on parantunut. Työpaikoilla tuetaan uuden oppimista, mutta työnantajan tarjoama koulutus on selvästi vähentynyt viime vuosina.
Työ- ja elinkeinoministeriön vuosittain julkaisema työolobarometri kuvaa palkansaajien työelämän laatua. Syksyllä 2024 barometriin vastasi 2 072 henkilöä, ja tulokset voidaan yleistää koskemaan työssä olevia palkansaajia koko Suomessa.
Näkemykset työmarkkinoiden tilanteesta heikentyivät
Palkansaajien näkemykset työmarkkinoiden tilanteesta ovat kääntyneet aiempaa kielteisemmiksi viimeisen kahden vuoden ajan. Syksyllä 2024 näkemykset työmarkkinoista olivat edellisvuotta kielteisemmät.
Selvästi useampi piti lomautusta mahdollisena. Vastaajista 14 prosenttia arvioi lomautuksen olevan mahdollinen seuraavan 12 kuukauden aikana, ja neljä prosenttia oli siitä varma.
Palkansaajista seitsemän prosenttia arvioi irtisanomisen olevan mahdollinen tulevan vuoden aikana, ja kaksi prosenttia oli siitä varma. Myös usko uuden työn löytymiseen heikentyi edelleen.
Kiire ja keskeytykset yleisiä
Kiire on työssä yleistä, mutta se ei ole viime vuosina lisääntynyt. Vuonna 2024 tiukkojen aikataulujen mukaan tai hyvin nopeasti työskenteli päivittäin neljännes palkansaajista ja 38 prosenttia viikoittain.
Viime vuoden työolobarometrissa kysyttiin ensimmäistä kertaa keskeytyksistä työssä. Jopa neljännes palkansaajista koki, että väittämä töiden keskeytymisestä usein yllättävien työtehtävien vuoksi kuvaa omaa työtä erittäin hyvin
Vastaajista 38 prosenttia arvioi sen kuvaavan työtään melko hyvin.
Ilmapiiri ja jatkuvan oppimisen kulttuuri parantuneet
Viimeisen 20 vuoden aikana työpaikkojen ilmapiiri on kehittynyt aiempaa myönteisemmäksi. Viime vuonna runsas neljä palkansaajaa viidestä koki, että työpaikalla välitetään tietoja avoimesti, työntekijöitä kohdellaan tasapuolisesti, työpaikalla pystytään ratkaisemaan ristiriitoja ja että työpaikalla on luottamuksellinen ilmapiiri.
Palkansaajien mahdollisuudet kehittää osaamistaan ja pohtia uusia ideoita ovat pitkällä aikavälillä parantuneet, mutta kasvu on tasaantunut vuoden 2017 jälkeen.
Valtaosa kokee, että työpaikka on sellainen, että siellä voi oppia koko ajan uutta ja että työntekijöitä kannustetaan kokeiluihin. Toisaalta työnantajan tarjoama koulutus on selvästi vähentynyt viime vuosina.
Viime vuoden työolobarometrissa kysyttiin ensimmäistä kertaa perehdytyksestä. Vastaajista 77 prosenttia koki, että heidän työpaikallaan uudet työntekijät saavat riittävän perehdytyksen.
Tekoälyn käyttö lisääntynyt edellisvuodesta vain vähän
Digitaalisten ja teknisten välineiden käyttö on läpäissyt työelämän. Palkansaajista ainoastaan viisi prosenttia ei käytä niitä lainkaan työssään.
Digilaitteiden parissa vietetty aika sen sijaan vaihteli huomattavasti. Lähes koko ajan niitä käytti työssään liki puolet palkansaajista ja noin viidennes 50–75 prosenttia työajastaan.
Digitaalisia ja teknisiä välineitä käyttävistä palkansaajista 16 prosenttia käytti tekoälyyn perustuvia välineitä vähintään viikoittain. Tekoälyn käyttö on lisääntynyt edellisvuoteen nähden melko vähän ja pääosin ylempien toimihenkilöiden työssä.