Verkkouutiset

Tutkija kehottaa Eurooppaa ottamaan terrorismin uhan yhä vakavasti. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Tutkija varoittaa: Isiksen uhka Euroopalle ei ole väistynyt

Magnus Ranstorp on huolissaan terroristijärjestön vahvistumisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isiksen uhka ei ole kadonnut kalifaatin menetyksestä huolimatta, varoittaa arvostettu ruotsalainen terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorp. Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusjohtana työskentelevä Ranstorp kirjoittaa aiheesta Svenska Dagbladetissa.

– Yleinen käsitys on se, että kalifaatin romahduksen jälkeen Isis ei enää muodosta vakavaa uhkaa. Totta onkin, että Yhdysvaltojen johtama sotilasoperaatio on onnistuneesti eliminoinut ISIS-johtajia, iskenyt järjestön infrastruktuuriin ja heikentänyt sen kykyä suorittaa laajoja terrorioperaatioita Euroopassa, Ranstorp toteaa.

– Olisi kuitenkin vakava virhe uskoa siihen, että olemme ratkaisseet Isiksen ja al-Qaidan muodostaman ongelman, hän varoittaa.

Ranstorp kertoo osallistuneensa äskettäin paneelikeskusteluun yhdessä EU:n terrorismintorjunnan koordinaattorin, suomalaisen Ilkka Salmen kanssa. Salmi oli keskustelussa varoittanut Isiksen vahvistumisesta Syyriassa ja Irakissa, sekä järjestön kasvusta etenkin Afrikassa.

– Kehitys ei ole pelkästään itsessään huolestuttava, vaan muodostaa suuren ja suoran terrorismiuhan Euroopalle, jos sille ei tehdä mitään, Ranstorp kirjoittaa.

Syyriassa ja Irakissa Isiksellä arvioidaan olevan nyt 5000-7000 jäsentä, ja lisäksi kymmenet tuhannet muut Isis-sotilaat ovat näissä maissa kaltereiden takana. Afganistanissa Isiksen paikallinen haara haastaa nyt talebanit, Ranstorp kertoo,  ja muodostaa pidemmällä aikavälillä myös uhan Euroopan turvallisuudelle.

Huolestuttavinta on kuitenkin Isiksen kehitys Afrikassa, Ranstorp arvioi. Useissa Afrikan maissa järjestön haarat voimistuvat paraikaa, ja ruotsalainen varoittaa tämän olevan tärkeä varoitussignaali Euroopalle.

Myös Ruotsiin kohdistuva terrorismiuhka on kasvanut, ja ääri-liikkeet puhuvat nyt Ruotsin viimeaikaisten Koraanin polttojen ”rankaisemisesta”.

– Edessämme on siten entistä terävämpi ja arvaamattomampi uhka, Ranstorp päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)