Verkkouutiset

Turkistarhojen määrä on laskenut kymmenillä tämän vuoden aikana. LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN

Tutkija IL:lle: Turkisala kuolee pois Suomesta

Pandemia ja sota ovat koetelleet vientiriippuvaista alaa.

Yli kaksi vuotta kestänyt koronapandemia ja helmikuussa alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat iskeneet kovaa suomalaiseen turkistuotantoon, ja nyt tutkija ennustaa tuotannon häviävän tulevaisuudessa kokonaan. Alan ahdingosta kirjoittaa Iltalehti.

Yle on aikaisemmin uutisoinut turkisalan olevan pahimmassa kriisissään 20 vuoteen, ja jo pelkästään tämän vuoden aikana turkistilojen määrä on laskenut useilla kymmenillä. Konkursseja kirjataan alalla noin yksi per kuukausi.

Turkiskaupan suurimpia vientimaita ovat Venäjä ja Kiina.

Saga Fursin toimitusjohtaja Markus Gotthardt uskoo turkistarhojen määrän jatkavan laskuaan.

– Se on varmaankin ihan jokaisen yrityksen jokapäiväinen huoli, että löytyykö markkinaa, mikä on yrittäjäriski ja niin edelleen. Että totta kai tämä on huolestuttava tilanne, pelkästään Suomessa yli 3000 ihmistä tekee tämän eteen päivittäin töitä, hän kuvailee alan tilannetta IL:lle.

– Jos tekee lopettamispäätöksen, niin se riski uudelleen aloittamiseen on kuitenkin sitten varsin korkea. Tämä ei ole ala, johon tullaan helposti sisään.

Kulutustutkija, Jyväskylän yliopiston professori Terhi-Anna Wilska ei usko turkistarhauksen tulevaisuuteen Suomessa. Professorin mukaan yhä laajemmat piirit pitävät alaa ”epäeettisenä”. Etenkin nuorten keskuudessa turkistarhaukseen ja turkiksiin suhtaudutaan kriittisesti, hän arvioi.

– Kertoohan se paljon, että vuosikymmenten takaa perittyä minkkiturkkiakaan ei enää kehdata pitää.

Wilska ennustaa tuotannon joskus loppuvan.

– On helppoa ulkopuolisena vain sanoa että lopettakaa ja tehkää jotain muuta, mutta on perheitä ja alueita, joissa alalla on pitkät perinteet. Mutta onhan se väistämätöntä, hän sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS