Verkkouutiset

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ADEM ALTAN

Tutkija IL:lle: Suomen oltava valmis myönnytyksiin Turkille

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan vaatimukset voivat venyttää Nato-prosessia.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo, että Suomen on oltava valmis jonkinlaisiin myönnytyksiin ja neuvotteluihin Turkin kanssa.

Turkki on esittänyt vaatimuksia Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten käsittelylle.  Tutkija ei kuitenkaan usko, että myönnytyksiä tehtäisiin hinnalla millä hyvänsä.

Yhtenä Turkin vaatimuksena niin kutsutussa on ollut se, että Suomi ja Ruotsi luovuttaisivat Turkkiin yhteensä 33 henkilöä, joilla Turkki katsoo olevan yhteyksiä terrorismiin.

– Suomi ei lähde ottamaan peruutusaskeleita oikeusvaltioperiaatteista ja ihmisoikeuksista. Jos on kyse esimerkiksi palautettavista ihmisistä, se menee Suomen lainsäädännön mukaisesti, Alaranta sanoo Iltalehdelle.

Turkin vaatimukset voivat Alarannan mukaan venyttää Suomen Nato-jäseneksi pääsyä pahimmillaan jopa kuukausilla.

– Vaihtoehtojen skaala on useista viikoista jopa kuukausiin. Se riippuu niin monesta tekijästä, kuten siitä, pystyykö Suomi kahdenvälisissä neuvotteluissa vakuuttamaan Turkin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kertoi keskustelevansa Suomen ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa lauantaina.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS