Verkkouutiset

Finnwatchin tuoreen raportin mukaan etenkin Sveitsi on kasvattanut suosiotaan varakkaiden muuttokohteena., LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Tuore raportti paljastaa – näitä veroparatiiseja varakkaat suomalaiset suosivat

Portugalin suosio on romahtanut Suomen irtisanottua maiden välisen verosopimuksen, kertoo Finnwatchin tuore raportti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Paljon omaisuustuloja saaneet henkilöt muuttavat Suomesta huomattavasti muita useammin Sveitsin, Singaporen ja Arabiemiraattien kaltaisiin veroparatiiseihin, osoittaa tiistaina julkaistu Finnwatchin seurantaraportti.

Portugalin suosio on sen sijaan romahtanut Suomen irtisanottua maiden välisen verosopimuksen. Selvityksen tulokset viittaavat siihen, että verosuunnittelulla on vaikutusta muuttokohteiden valintaan.

– Suomen lainsäädännön puutteet kannustavat muuttamaan veroparatiisiin ennen omaisuuden realisointia. Näin toimimalla erittäin varakas henkilö voi välttää kokonaan sijoitusomaisuuden myynnistä normaalisti perittävät verot, kertoo Finnwatchin veroasiasiantuntija Saara Hietanen tiedotteessa.

Tilastokeskuksen aineistoihin pohjaavassa raportissa tarkastellaan vuosina 2019–2022 tapahtuneita maastamuuttoja kohdemaittain ja omaisuustuloluokittain. Yli 50000 euroa vuodessa omaisuustuloja saaneiden muutot suuntautuivat huomattavasti muita useammin muun muassa Sveitsiin, Singaporeen, Arabiemiraatteihin, Luxemburgiin ja Kyprokselle. Nämä maat eivät verota sijoitusomaisuuden myyntivoittoja kuin poikkeustapauksissa.

Todennäköisyys sille, että suuria omaisuustuloja saanut valitsi muuttokohteekseen juuri Sveitsin, Singaporen, Arabiemiraatit, Luxemburgin tai Kyproksen, oli 4–7-kertainen pienempituloiseen maastamuuttajaan verrattuna. Suuria omaisuustuloja saaneet suosivat myös maita, jotka houkuttelevat varakkaita maahanmuuttajia tuloja osin tai kokonaan verotukselta vapauttavien erityisvero-ohjelmien avulla. Tällaisia maita ovat muun muassa Espanja ja Ranska.

– Maiden välinen verokilpailu varakkaista maahanmuuttajista on käynyt aggressiiviseksi, Hietanen toteaa.

Etenkin Sveitsi on kasvattanut suosiotaan varakkaiden muuttokohteena. Portugalin suosio sen sijaan on romahtanut: siinä missä Portugaliin suuntasi aiemmalla vuosien 2014–2018 muutot kattaneella tarkastelukerralla peräti 12,2 prosenttia kaikista suuria omaisuustuloja saaneista maastamuuttajista, nyt Portugalin valitsi kohdemaaksi enää 1,4 prosenttia samaan tuloryhmään kuuluneista muuttajista.

– Pelkkä etelän lämpö ei riitä houkuttelemaan varakkaimpia muuttajia. Portugalin suosio muuttokohteena romahti Suomen irtisanottua poikkeuksellisia veroetuja tarjonneen verosopimuksen, sanoo Hietanen.

Suomi irtisanoi Suomelle epäedullisia ehtoja sisältäneen vanhan verosopimuksen vuonna 2018, minkä seurauksena maat ovat olleet vuodesta 2019 asti verosopimuksettomassa tilassa. Tällä on ollut kiristävä vaikutus monien tulotyyppien verotukseen.

Finnwatchin mukaan Portugalin tilanne osoittaa, että yksittäiseen maahan liittyviä isoja verotusongelmia voidaan ratkoa verosopimuksia muuttamalla tai tarvittaessa irtisanomalla. Yksittäisillä verosopimuksilla ei kuitenkaan voida paikata verosuunnittelusyistä tapahtuvan maastamuuton aiheuttamia veromenetyksiä, sillä maastamuuttajan on usein helppo löytää tilalle toinen kohdemaa.

Tehokkain keino veromenetysten torjumiseen olisi Finnwatchin mukaan monissa verrokkimaissa yleisen arvonnousuveron käyttöönotto. Arvonnousuveron avulla on mahdollista saattaa Suomessa asumisaikana kerrytetyt omaisuuden arvonnousut veronalaiseksi siinäkin tapauksessa, että verovelvollinen muuttaa ulkomaille ennen omaisuuden realisointia.

Finnwatch katsoo, että Suomen tulisi lisäksi pyrkiä edistämään myyntivoitto- ja muun pääomatuloverotuksen yhtenäistämistä kansainvälisen minimiveron käyttöönotolla. Näillä verolajeilla käytävän verokilpailun suitsimisesta EU-tasolla tulisi järjestön mukaan keskustella myös eurovaalien alla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)