LKS 20200705 LKS 20190624 Käytettyjä puhelimia Helsingissä 24. kesäkuuta 2019., LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tietosi ovat vaarassa – tee tämä ennen kuin luovut vanhasta puhelimesta

Laatikossa lojuva vanha puhelin voi olla edelleen rahanarvoinen.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisissa kodeissa lojuu laatikoiden pohjilla lukematon määrä vanhoja puhelimia. Ilmiö on voimistunut etenkin älypuhelinten yleistymisen myötä, sillä tyypillisesti älypuhelin vaihdetaan uuteen 2-3 vuoden välein.

Samalla vanha, kenties edelleen käyttökelpoinen laite saattaa jäädä lojumaan laatikkoon tarpeettomana.

Verkkouutiset kysyi tietokirjailijalta ja tietoturva-asiantuntija Petteri Järviseltä, mikä on paras tapa kierrättää kotona tarpeettomana lojuvat vanhat puhelimet.

– Jos kyse on hyvin vanhoista laitteista, ne kannattaa palauttaa kauppakeskusten tai kodinkoneliikkeiden kierrätysastiaan tai tilata netin kautta Seiffi-postituskoodi, Järvinen kertoo.

Hyväkuntoiset vanhat laitteet voivat Järvisen mukaan kiinnostaa myös keräilijöitä, etenkin jos kaikki tarvikkeet ja jopa pakkaus ovat yhä tallella.

– Enintään muutaman vuoden ikäisille älypuhelimille voi löytyä ostaja esimerkiksi Huuto.netin tai Tori.fi:n kautta.

Järvinen muistuttaa, että myös monet kaupat hyvittävät vanhoista laitteista, niin tietokoneista, kodinkoneista kuin puhelimistakin. Älypuhelimista voi saada palautettaessa joko selvää rahaa tai ainakin kaupassa kelpaavia rahanarvoisia pisteitä.

– Esimerkiksi Powerin ja Fonumin nettisivuilla on laskuri, jolla voi tarkistaa itselle tarpeettomaksi käyneen puhelimen arvon.

Poista laitteelta kaikki henkilökohtaiset tiedot

Etenkin älypuhelin sisältää runsaasti käyttäjänsä henkilökohtaista dataa, kuten valokuvia ja videoita. Sen vuoksi tietoturva-asiantuntija kehottaa kuitenkin kiinnittämään huomiota tiettyihin seikkoihin, ennen kuin luovuttaa vanhan puhelimensa eteenpäin.

– Jos puhelimessa on muistikortti, se kannattaa irrottaa, Järvinen neuvoo.

Ennen puhelimen tyhjennystä kannattaa myös varmistaa, ettei laitteeseen jää tärkeitä puhelimeen sidottuja sovelluksia, kuten pankkien tunnistussovellukset ja Authenticator-ohjelmat.

– Ne on sidottu laitteeseen, joten ne eivät siirry pilven kautta uuteen puhelimeen, Järvinen muistuttaa.

Puhelin kannattaa tyhjentää kaikista henkilökohtaisista tiedoista ennen myymistä tai kierrätykseen viemistä. PIXABAY

Android- ja iPhone-puhelimet sekä tablet-laitteet ovat omistajan pilvitilillä, joten ne kannattaa irrottaa tilistä ja poistaa laitteiden paikannus käytöstä.

– Sen jälkeen tehdasasetusten palauttaminen riittää. SER-elektroniikkaromun kierrätyslaatikoihin palautetut laitteet toimitetaan murskattaviksi, joten niissä tehdasasetusten palauttaminen ei ole välttämätöntä, mutta kannattaa tehdä joka tapauksessa.

Kuinka suuri riski siihen liittyy, että puhelimen ostaja saa kaivettua laitteesta edellisen omistajan tietoja?

– Jos tehdasasetukset on palautettu oikein, tietojen kaivaminen ei onnistu.

Useat elektroniikkaliikkeet ottavat nykyään vaihdossa vastaan vanhoja puhelimia ja jopa maksavat siitä. Koska elektroniikkaliikkeissä laitteiden tyhjennyksen ja mahdollisen palauttamisen takaisin käyttöön hoitaa ammattilainen, se on Järvisen mukaan vielä turvallisempaa kuin suoraan toiselle henkilölle myynti.

Vanhan puhelimen kierrätys on myös ympäristöteko

Tietoturva-asiantuntijana työskentelevä Järvinen on itsekin kierrättänyt vanhoja laitteitaan.

– Vanhoja Nokian ja Ericssonin puhelimia olen pudottanut suoraan kierrätysastioihin. Uudempia malleja olen kerännyt museooni, jossa on noin 150 erilaista Nokian, Applen ja Samsungin mallia. Niistäkin huonokuntoisimmat ovat päätyneet murskattaviksi.

Hän muistuttaa, että puhelimen materiaaleista jopa 99 prosenttia voidaan kierrättää, mikä on erittäin tärkeää kestävän kehityksen kannalta.

– Kulta, kupari ja komponenteissa käytetyt maametallit ovat arvokasta raaka-aineitta uusia laitteita valmistettaessa.

Joillakin vanhoilla puhelimilla voi olla myös keräilyarvoa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kierrättämisen lisäksi vanhoille kaapivassa lojuville puhelimille voi keksiä muutakin käyttöä. Järvisen mukaan vanhoista puhelimista voi tehdä sopivalla ohjelmalla valvontakameroita tai älykotiin sopivia näyttöjä, esimerkiksi päivän kalenterin tai toimintojen ohjauspaneelin.

– Kuva tai näytöllä olevat tiedot siirretään wifi-verkon kautta ja puhelin on kiinni laturissa koko ajan.

Tietoturva-asiantuntija muistuttaa, että aivan kaikkia kodista löytyviä vanhoja puhelimia ei välttämättä kannata viedä kierrätettäväksi.

– Yksi vanha älypuhelin kannattaa säilyttää niin, että siinä on toimiva pankkitunnistusohjelma, salasanamanageri, kopioi tärkeimmistä valokuvista ja niin edelleen, Järvinen vinkkaa.

LUE MYÖS:
Tämä on kaikkien aikojen myydyin puhelin
Kuunteleeko älypuhelimesi sinua? Asian voi tarkastaa helpolla keinolla
Älypuhelimesi kerää sinusta tietoa koko ajan – Tee ainakin tämä, jos haluat suojata tietosi
Sinua seurataan verkossa jatkuvasti – sen voi estää yksinkertaisella tavalla

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot