Verkkouutiset

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tiedustelupäällikkö: Tämä kiinnostaa muita valtioita

Teknistyvä toimintaympäristö ja monimutkaistuvat uhkakuvat haastavat tiedusteluviranomaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvoimat nostaa kuluneella viikolla julkaistussa sotilastiedustelun julkista katsausta koskevassa tiedotteessa esiin teemoja, jotka ovat vaikuttaneet globaalin turvallisuuden kehitykseen vuonna 2022. Merkittäviksi tekijöiksi mainitaan muun muassa Ukrainan sota, koronapandemian jatkuminen, maailmantalouden epävarma tilanne sekä ilmastonmuutoksen eteneminen.

Suomen geopoliittisessa asemassa korostuu puolestaan entisestään tilannetietoisuuden, tiedusteluanalyysin sekä toimintaympäristön seurannan tarve. Pääesikunnan tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali Juha Vauhkonen toteaa viime vuoden olleen sotilastiedustelulle kiireinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tiedotteen mukaan maanpuolustukseen kohdistui vuonna 2022 runsaasti ulkovaltojen tiedustelua, joka koski muun muassa puolustus- ja turvallisuuspoliittista päätöksentekoa sekä infrastruktuuria.

Vuonna 2019 voimaan astuneet siviili- ja sotilastiedustelulait ovat puolestaan kasvattaneet kotimaisen tiedustelun kyvykkyyttä ja reagointinopeutta.

– Sotilastiedustelulaki ja sen antamat toimivaltuudet ovat osoittautuneet toimiviksi ja oikeasuhtaisiksi, toteaa Vauhkonen.

Vauhkosen mukaan myös tiedonhankinta on tehostunut ja tuonut sotilastiedustelun käyttöön entistä parempia lähdeaineistoja.

Toimintaympäristön teknistyminen, uhkien monimutkaistuminen sekä tietoyhteiskunnan riippuvuus teknologiasta haastavat jatkossakin tiedusteluviranomaisia. Lisäksi Suomen liittyminen Natoon tulee muuttamaan myös sotilastiedustelun luonnetta, kun maailman tapahtumia ja toimintaympäristöä seurataan koko sotilasliiton tasolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)