Verkkouutiset

Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset vähenivät 7,6 prosenttia. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Teollisuuden uusissa tilauksissa roima pudotus

Suurinta lasku oli kaikilla toimialoilla kolmannella vuosineljänneksellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät viime vuonna 10,9 prosenttia edellisvuodesta, mutta joulukuussa metalliteollisuus nosti tilaukset hienoiseen kasvuun, kertoo Tilastokeskus.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli vuoden 2023 joulukuussa 1,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Yritykset saivat joulukuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän vain metalliteollisuudessa. Paperiteollisuudessa ja kemianteollisuudessa tilaukset vähenivät edelleen.

Metalliteollisuudessa uusien tilausten arvo oli joulukuussa 8,4 prosenttia viimevuotista suurempi.

Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset vähenivät 7,6 prosenttia ja kemianteollisuudessa peräti 23,4 prosenttia vuotta aiemmasta.

– Kaikilla teollisuuden päätoimialoilla uudet tilaukset olivat vähentyneet ennen joulukuuta yhtäjaksoisesti jo puolen vuoden ajan. Suurinta lasku oli kaikilla toimialoilla kolmannella vuosineljänneksellä. Heinä-syyskuussa tilausten arvot pienentyivät metalliteollisuudessa ja paperiteollisuudessa lähes viidenneksen ja kemianteollisuudessa noin neljänneksen vuodentakaisesta, sanoo yliaktuaari Petri Koivisto.

Vuoden 2023 aikana tilaukset vähenivät edellisvuodesta kaikilla teollisuuden päätoimialoilla. Eniten tilausten arvo pieneni kemianteollisuudessa, 17,2 prosenttia. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset vähenivät 10,5 prosenttia ja metalliteollisuudessa 9,6 prosenttia.

– Teollisuuden uudet tilaukset olivat melkein koko viime vuoden miinuksella, ainoastaan tammi- ja joulukuussa oli hyvin pientä kasvua. Vuoden 2023 kehitys oli hyvin toisenlainen kuin vuonna 2022, jolloin uudet tilaukset kasvoivat 6,4 prosenttia. Vuonna 2020 alkanut kasvu taittui kaikilla toimialoilla vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä ja tilaukset alkoivat vähentyä, Koivisto sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)