Verkkouutiset

UPM:n Pietarsaaren sellutehdas Alholmassa. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Teollisuuden tilaukset vähentyneet lähes yhtäjaksoisesti jo puolitoista vuotta

Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät tammi-huhtikuun aikana 8,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa uusien tilausten arvo oli yhden prosentin vuoden takaista suurempi.

– Lukuun ottamatta joulu- ja huhtikuun hyvin vaatimattomia positiivisia lukemia, teollisuuden tilaukset ovat vähentyneet lähes yhtäjaksoisesti jo puolentoista vuoden ajan. Myös suomalaisten tavaroiden ja palvelujen vienti laajemmin on ollut laskussa vuoden päivät. Suomi ei näytä vieläkään pääsevän kunnolla mukaan Yhdysvaltojen ja muun Euroopan kasvun imuun, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom toteaa Tilastokeskuksen luvuista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Myös teollisuustuotanto jatkoi laskuaan vuoden takaiseen verrattuna. Edelliseen kuukauteen verrattuna tuotanto sen sijaan kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla. Voimakkainta kasvu oli sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla, missä tuotanto kasvoi 8,6 prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen.

Ohlsbomin mukaan lähiviikkoina on saatu lupaavia viitteitä siitä, että talouden suhdanteen pohjat on nähty ja käänne olisi vihdoin näköpiirissä.

– Suomalaiset teollisuusyritykset joutuvat kuitenkin vielä sinnittelemään läpi erittäin haastavasta markkinatilanteesta. Poikkeuksellisen pitkään laskeneet tilaukset painavat liikevaihtoja ja syövät alan yritysten puskureita sitä mukaa, kun aiemmin kertyneet tilauskannat ehtyvät. Myöskään viime viikkoisesta Euroopan keskuspankin korkokokouksesta ei saatu toivottuja apuja Suomen talouden vauhdittamiseksi, hän muistuttaa.

Ohlsbom toteaa, että Suomesta poiketen muun euroalueen luottamus tulevaan on jo reippaassa nousussa, ja Yhdysvaltojen talous puksuttaa totuttuun tapaan vahvassa kasvussa.

– Pidemmällä aikajänteellä myös meillä päästään varmasti nauttimaan vauhdilla toipuvan globaalin talouden vedosta, mutta sitä ennen kotimarkkinoita jarruttavat henkiset lukot pitäisi saada auki, hän arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)