Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa uusien tilausten arvo oli yhden prosentin vuoden takaista suurempi.
– Lukuun ottamatta joulu- ja huhtikuun hyvin vaatimattomia positiivisia lukemia, teollisuuden tilaukset ovat vähentyneet lähes yhtäjaksoisesti jo puolentoista vuoden ajan. Myös suomalaisten tavaroiden ja palvelujen vienti laajemmin on ollut laskussa vuoden päivät. Suomi ei näytä vieläkään pääsevän kunnolla mukaan Yhdysvaltojen ja muun Euroopan kasvun imuun, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom toteaa Tilastokeskuksen luvuista.
Myös teollisuustuotanto jatkoi laskuaan vuoden takaiseen verrattuna. Edelliseen kuukauteen verrattuna tuotanto sen sijaan kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla. Voimakkainta kasvu oli sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla, missä tuotanto kasvoi 8,6 prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen.
Ohlsbomin mukaan lähiviikkoina on saatu lupaavia viitteitä siitä, että talouden suhdanteen pohjat on nähty ja käänne olisi vihdoin näköpiirissä.
– Suomalaiset teollisuusyritykset joutuvat kuitenkin vielä sinnittelemään läpi erittäin haastavasta markkinatilanteesta. Poikkeuksellisen pitkään laskeneet tilaukset painavat liikevaihtoja ja syövät alan yritysten puskureita sitä mukaa, kun aiemmin kertyneet tilauskannat ehtyvät. Myöskään viime viikkoisesta Euroopan keskuspankin korkokokouksesta ei saatu toivottuja apuja Suomen talouden vauhdittamiseksi, hän muistuttaa.
Ohlsbom toteaa, että Suomesta poiketen muun euroalueen luottamus tulevaan on jo reippaassa nousussa, ja Yhdysvaltojen talous puksuttaa totuttuun tapaan vahvassa kasvussa.
– Pidemmällä aikajänteellä myös meillä päästään varmasti nauttimaan vauhdilla toipuvan globaalin talouden vedosta, mutta sitä ennen kotimarkkinoita jarruttavat henkiset lukot pitäisi saada auki, hän arvioi.
Pieni ketju teollisuustuotannon viimeaikaisesta kehityksestä. Sekä koko valmistava teollisuus, että teknologiateollisuus edelleen tukevalla laskutrendillä. Tilausvirtojen perusteella laskutrendillä myös pysytään Q2 aikana. pic.twitter.com/hHMrEcACum
— Petteri Rautaporras (@PRautaporras) June 10, 2024