Verkkouutiset

X-62 VISTA. U.S. Air Force photo by Alex R. Lloyd

Tekoälyn ohjaama hävittäjä kohtasi ensi kertaa ihmispilotit oikeassa harjoitustaistelussa

Testiä kuvataan läpimurroksi sotilasilmailussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tekoälyn ohjaama hävittäjäkone on kohdannut tiettävästi ensimmäistä kertaa ihmispilottien ohjaamia koneita taisteluharjoituksissa Yhdysvalloissa. Asiasta uutisoi ilmailusivusto Aviationist.

Yhdysvaltain ilmavoimien testipilottikoulun ja Yhdysvaltojen asevoimien korkean teknologian hankkeista vastaavan DARPA:n mukaan harjoitus järjestettiin jo viime vuonna. Siitä kuitenkin kerrotaan vasta nyt. Projektia vetänyt tiimi on pantu ehdolle ilmailusaavutuksista jaettavan Yhdysvaltain ilmailuliiton arvostetun Robert J. Collier -palkinnon saajaksi.

Harjoituksessa ihmislentäjän valvoma tekoäly operoi F-16-hävittäjään perustuvaa X-62 VISTA -testikonetta.

Puolustusmanöövereistä alkaneet testit etenivät lopulta suoriin kohtaamisiin ja kaartotaisteluihin, joissa koneet kävivät vain noin 600 metrin päässä toisistaan ja lensivät suurilla nopeuksilla.

Yhdysvaltain ilmavoimien tiedotteen mukaan X-62:n ohjaamossa varmuuden vuoksi istuneet lentäjät eivät joutuneet kertaakaan ottamaan konetta pois tekoälyn ohjauksesta useiden harjoitustaistelulentojen aikana.

– [Tekoälyn ohjaaman] itsenäisen ilmasta-ilmaan taistelun mahdollisuudet ovat olleet kuviteltavissa vuosikymmeniä, mutta todellisuus on pysynyt tähän asti kaukaisena haaveena, Yhdysvaltain ilmavoimaministeri Frank Kendall kommentoi.

Kendall suitsuttaa tekoälyn lentämän X-62:n murtaneen ”erään taistelulentämisen suurimmista muureista”.

– Tämä on mullistava hetki, ministeri sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)