Verkkouutiset

Ammattiliitto Tehyn logo irtisanoutumisbussin ikkunassa. LEHTIKUVA / ANNI SAVOLAINEN

Tehy tyrmää vanhuspalvelulain mitoituksen lykkäämisen

Millariikka Rytkösen mukaan valtiovallan tekemättömyys kaatuu nyt hoitajien ja vanhusten niskaan.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy on tyrmistynyt hallituksen päätöksestä lykätä vanhusten ympärivuorokautisen hoidon 0,7 hoitajamitoituksen voimaantuloa.

Vanhuspalvelulain mukaisen hoitajamitoituksen piti olla ensi huhtikuun alusta alkaen vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa 0,7. Tänään hallitus esitti mitoituksen lykkäystä siten, että taso olisi huhtikuun alussa 0,65 ja vasta ensi vuoden joulukuusta alkaen 0,7.

Hallitus kertoo syyksi lykkäykseen hoitajapulan.

– Hoitajapula ei voi mitenkään olla kenellekään yllätys. Sote-alan heikkoa pito- ja vetovoimaa ei vain ole otettu tarpeeksi vakavasti eikä hallitus ole tehnyt välttämättömiä parannuksia ja panostuksia. Mitoituksen nostaminen 0,7:ään oli alun perinkin porrastettu. Sitä ei voi enää lykätä. Ikäihmiset, heidän omaisensa ja hoitajat ansaitsevat parempaa. Valtiovallan tekemättömyys kaatuu nyt hoitajien ja vanhusten niskaan. Ja alan vetovoima heikkenee yhä, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Rytkönen muistuttaa, että mitoituslainsäädäntö säädettiin vastaamaan vuonna 2019 silmille lävähtäneeseen vanhuspalveluiden kriisiin. Hänen mukaansa ikäihmisten hoidossa on ilmennyt ja ilmenee jatkuvasti hyvin vakavia puutteita ja laiminlyöntejä. Viime vuosina koko sote-järjestelmä on alkanut sakata hoitajapulan vuoksi.

– Päättäjien tavoite tuntuu nyt olevan kaikin keinoin tuhota tämä ala ja kiihdyttää hoitajapulaa entisestään, Rytkönen sanoo.

Tehy korostaa, että vanhukset ovat yhä huonokuntoisempia ja usein muistisairaita, jolloin hoito vaatii erityistä ammattitaitoa, osaamista ja kykyä ennakoida asiakkaan tilan heikkenemistä. Hallitus on nyt päättänyt lisätä merkittävästi hoiva-avustajien määrää ja koulutusta yhtenä ratkaisuna hoitajapulaan. Tehy pitää tätä kehitystä myös riskinä.

– On selvää, että tehostetussa palveluasumisessa ei selvitä ilman riittävää määrää koulutettua hoitohenkilökuntaa, josta nyt on se suurin pula. Olisiko vihdoin aika alkaa ratkoa tätä pulaa, Rytkönen kysyy.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS