Asuntokaupassa on Talouselämän mukaan yleistynyt käytäntö, jossa uudisasunnon ostaja maksaa asunnon myyntihinnan lisäksi erillisen vakuusmaksun taloyhtiölainasta. Vakuusmaksun suuruus on tyypillisesti muutaman kuukauden pääomavastike, mikä tarkoittaa usein tuhansien eurojen summaa.
YIT:n asumisen asiakkuuksista ja palveluista vastaava johtaja Pekka Helin sanoo, että kyseessä on varotoimenpide, jolla varmistetaan taloyhtiölainan maksu. Näin yksittäisen osakkaan maksuvaikeudet eivät kaadu muiden asunnonomistajien harteille.
– Nyt viimeisen parin vuoden aikana asiakkaat ovat arvostaneet, että tällainen vakaus on olemassa. Paljon on puhuttu mediassakin siitä, että taloyhtiöt ovat yhteisvastuussa taloyhtiölainoista, kommentoi Helin, jonka mukaan YIT:llä on ollut käytäntö voimassa jo pitkään.
Vakuusmaksun saa takaisin, kun taloyhtiölainasta on maksettu yli puolet.
Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvisen mukaan panttimaksujen periminen taloyhtiölainojen turvaamiseksi on lisääntynyt viime vuosina. Yhtiöjärjestyksessä tulee olla asiasta kertova pykälä.
Osakkaiden on hyvä pohtia maksukykyä eri tilanteissa jo ennen kaupantekoa.
– Kun yhtiölainaosuudet ovat kasvaneet, ostajien pitää ymmärtää se, mihin sitoudutaan, miten kustannukset tulevat kehittymään, ja kuinka isoja vastikkeita joudutaan maksamaan, Järvinen sanoo.