Verkkouutiset

Norilsk Nickel Harjavalta kuvattuna 15. huhtikuuta 2015., LEHTIKUVA / JUSSI PARTANEN

TE: Suomessa toimii kolme venäläisyhtiötä, joilla miljoonien liikevaihto

Jokaisen yhtiön liikevaihto on selvästi notkahtanut viime vuosina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa toimii edelleen kolme yli miljoonan euron liikevaihdon yhtiötä, joiden omistus ja konsernin johto on venäläisissä käsissä, kertoo Talouselämä.

Määrä on selvästi vähentynyt viime vuosina. Nykyään laajamittaisesti toimii Suomessa enää kolme venäläisomistuksessa olevaa yhtiötä: Teboil, Norilsk Nickel ja Tournorruss.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Talouselämän selvityksen mukaan jokaisen yhtiön liikevaihto on selvästi notkahtanut vuodesta 2022 vuoteen 2023.

Teboil

Teboilin Suomen-yhtiön liikevaihto putosi vuonna 2023 jopa 29 prosenttia edellisestä vuodesta ja toiminta saatiin pidettyä juuri ja juuri kannattavina.

Yhtiön henkilöstön määrä on vähentynyt tasaista tahtia ja yrittäjävetoisia huoltoasemia on lakkautettu.

Teboil mainitsee toimintakertomuksessaan, että ei hanki öljytuotteita Venäjältä, ja ylipäätään yhtiö painottaa toimivansa paikallisen sääntelyn mukaan.

Nornickel Harjavalta

Nornickel Harjavalta kuuluu Norilsk Nickel -konserniin, jonka suurin omistaja on Britanniassa pakotteiden piirissä oleva oligarkki Vladimir Potanin.

Yhtiöllä on keskeinen rooli Euroopan nikkelintuotannossa. Harjavallassa käytetty nikkeli tulee Venäjältä.

Nornickel Harjavalta kertoo tilinpäätöksessään, että ”yhtiö on sitoutunut pitkäaikaisella sopimuksella” toimittamaan nikkeliä ja kobolttia myös BASF:in akkumateriaalitehtaalle tehtaan toiminnan käynnistyessä.

Talouselämän mukaan Nornickelin kannattavuudessa ei näkynyt notkahdusta, mutta sen liikevaihto putosi edellisvuodesta jopa reilut 35 prosenttia ja osinkovirrat tyrehtyivät Teboilin tavoin myös Nornickelillä.

Tournorruss

Tournorruss on etenkin nykyisellä hieman yli neljän miljoonan euron liikevaihdollaan selvästi Teboilia ja Nornickeliä pienempi toimija. Yhtiön tilinpäätöksestä ei käy Talouselämän mukaan ilmi, että se kuuluisi suureen monikansalliseen konserniin.

Matkailualan yrityksen liikevaihto romahti 90 prosenttia jo ensimmäisenä koronavuonna 2020. Liikevaihto elpyi hieman vuosien 2020 ja 2022 välillä, mutta se ei ole palautunut koronaa edeltävälle tasolle, jolloin liikevaihto ylsi jopa 30 miljoonaan euroon. Venäjän hyökkäyssodan ja sitä seuranneen Venäjältä Suomeen kohdistuvan matkailun romahduksen myötä Tournorrussin liikevaihto notkahti jälleen 25 prosenttia.

Yhtiö ei kommentoi tilinpäätöksessään Venäjältä Suomeen kohdistuvia matkoja järjestäneen yrityksensä liiketoiminnan edellytyksiä nykyisessä markkinaympäristössä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)