Verkkouutiset

Pellettejä valmistetaan muun muassa sahateollisuuden sivutuotteena. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

TE: Pellettien kysyntä kasvanut, varastot myyty loppuun

Suomessa on noin 20000 pelletillä lämpiävää omakotitaloa.

Suomessa on pulaa muun muassa omakotitalojen lämmitykseen käytettävistä pelleteistä, kertoo Talouselämä.

Suomen suurin lämmityspellettien valmistaja Neova kertoo, että lämmityspelletin kysyntä ja tilausmäärät ovat ylittäneet aikaisempien vuosien tilausmääriin perustuneet ennusteet viime aikoina monikymmenkertaisesti.

Varastossa tällä hetkellä olevat pelletit ja tulevan talven tuotanto on myyty loppuun. Markkinoilta ei ole saatavilla lisää raaka-aineita tuotannon lisäämiseksi. Neova ei toistaiseksi myy pellettejä kuluttajille eikä ota uusia tilauksia vastaan.

– Tuontipellettiä ei niin helposti saa nyt korvattua. Nykyisten tehtaiden kapasiteetti on jo kaikki käytössä, Neovan polttoaineliiketoiminnasta vastaava johtaja Pasi Koivisto sanoo TE:lle.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan Suomeen tuotiin vuonna 2021 puupellettejä ennätys määrä, kaikkiaan 196 000 tonnia. Määrästä yli puolet tuli Venäjältä.

– Venäjän pelletin poisjäännin vuoksi kysyntä suomalaiselle pelletille on tällä hetkellä niin suurta, ettei sitä olemassa olevan tuotantokapasiteetin puitteissa ehditä kattaa tulevan kauden aikana, Koivisto sanoo.

Lämmityspelletin kysyntä on kasvanut myös muualla Euroopassa fossiilisten polttoaineiden hintojen nousun ja päästöoikeuksien kallistumisen myötä. Koiviston mukaan esimerkiksi Saksa ja Italia käyttävät paljon pellettiä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS